Australia rystes av dyremishandling

Bilder av inhumane slaktemetoder og mishandling gjør at Australia øyeblikkelig stopper sin storfeeksport til Indonesia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Australia stoppet tirsdag sin eksport av levende storfe til 11 indonesiske slakterier. De annonserte også en gjennomgang av handelen, etter at det ble fremlagt brutale opptak av australske kyr som mishandles og slaktes med inhumane metoder.

Se videoen her

Dyrebeskyttelsesgruppen Animals Australia har filmet menn som mishandler kyr i ulike slakterier over hele Indonesia.

Politisk ramaskrik

Australsk fjernsyn sendte mandag opptakene av storfe som blir slått, pisket og sparket før slakting i Indonesia. Det har ført til politisk ramaskrik. Opptil 20 parlamentsmedlemmer krever handling etter å ha sett opptakene.

–At dyr får strupen halvveis skåret av og dør langsomme, horrible dødsfall, er virkelig helt utilfredsstillende og uakseptabelt. Vi kan klare bedre, sier parlamentsmedlemmet Kelvin Thomson.

- Det er ekkelt og det er umenneskelig, sier utenriksminister Kevin Rudd.

Viktig eksportpartner

Australia eksporterer crika 500.000 storfe i året til Indonesia, noe som representerer rundt 60 prosent av deres handel med levende storfe.

Australske dyrerettighetsaktivister fant i mars ut at den australske husdyrindustrien har bidratt med slaktebokser som brukes i indonesiske slakterier i over et tiår. De har dermed bidratt til at millioner av dyr er blitt avlivet med metoder som er forbudt under australske og internasjonale retningslinjer.

På tirsdag kom en forsendelse med rundt 19.000 storfe fra Australia til Jakarta. Forsendelsen hadde forlatt Australia før eksportstoppen.

- Vi importører i Indonesia vil alltid velge det beste slakteriet, den australske regjeringen må vite at vi setter en internasjonal standard for slakterier, sier storfeimportøren Iqbal Siregar.

Indonesia er Australias 13. største eksportpartner, med toveis handel verdt 9,8 milliarder australske dollar i 2010, og det indonesiske markedet for levende dyr er Australias nest viktigste etter Midtøsten.

Australias forrige konservative regjering forbød eksport av levende storfe og sauer til Saudi-Arabia mellom 1991 og 2000 etter at hundrevis av storfe døde av varmestress på vei til Persiabukta.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy