– Ratko Mladics anke avvist

Ratko Mladic er tiltalt for folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og andre krigsforbrytelser. Foto: AP / Scanpix.
Ratko Mladic er tiltalt for folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og andre krigsforbrytelser. Foto: AP / Scanpix.

Ratko Mladic kan begynne å forberede seg på en fengselstilværelse i Haag etter at en domstol i Beograd avviste anken av utleveringsordren til FNs Jugoslavia-domstol.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Domstolen avviste anken tirsdag ettermiddag etter å ha fått den i hende noen timer tidligere.

– Anken ble avvist, og den skriftlige begrunnelsen vil bli overlevert til justisdepartementet i løpet av dagen, opplyser talsperson Dusica Ristic for den serbiske domstolen.

Les også: – Mladic kan utleveres innen 24 timer

Det er ventet at Serbias justisminister Snezana Malovic om kort tid, trolig i løpet av tirsdagen, undertegner dokumentene som åpner vei for å utlevere Mladic til FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY)

– Det vil skje i løpet av få timer, sier en kilde ved justisministerens kontor.

– For syk

Det var advokaten til den tidligere bosnisk-serbiske generalen og hærsjefen som mandag anket beslutningen om å utlevere Mladic til Haag.

Advokaten medga at han ikke hadde særlig håp om at anken ville bli tatt til følge, og at det var mer en uthalingstaktikk for å drøye en utlevering.

Både advokaten og Mladics familie mener Mladic er for syk og svekket til å kunne sendes til Haag. De har også sagt at han trolig ikke vil overleve rettssaken mot ham.

En talsmann for serbiske justismyndigheter har avvist påstanden og sier den medisinske undersøkelsen av Mladic viser at han ikke har større helseplager enn det som er «vanlig for mennesker i hans alder».

Srebrenica

Ratko Mladic ble pågrepet i en landsby i Serbia sist torsdag og har siden da sittet varetektsfengslet i Beograd i påvente av behandlingen av anken.

FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) i Haag har tiltalt Mladic for folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og andre krigsforbrytelser begått under krigen i Bosnia, som pågikk fra 1992 til 1995.

Mladic er blant annet anklaget for å være ansvarlig for massakren i Srebrenica i 1995, der 7.500 muslimske gutter og menn ble drept.

Les flere nyheter her


Personvernpolicy