Bøtelegges for banning

Kraftuttrykk kan gi kraftige bøter i den australske delstaten Victoria. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Kraftuttrykk kan gi kraftige bøter i den australske delstaten Victoria. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Ny lov skal begrense australiernes fargerike språk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Victoria, Australias nest mest folkerike delstat, godkjenner denne uken en ny lov som vil gi politiet anledning til å utstede forenklede forelegg for banning.

Støtende ord og uttrykk som ytres i offentligheten, straffes med opp til 240 australske dollar, som tilsvarer 1400 norske kroner.

- Tidsbesparende

Ifølge statsadvokat Robert Clark skal bøtene, som utstedes på samme måte som fartsbøter, frigjøre tid for politiet.

- Dette vil gi politiet de verktøyene de trenger for å kunne reagere mot denne typen motbydelig oppførsel på stedet, i stedet for å måtte dra lovbrytere til retten og bruke tid og penger på saksbehandling, sier han.

Men selv statens øverste advokat innrømmer å banne noen ganger.

- Noen ganger mumler jeg ting for meg selv, som sikkert alle gjør. Men denne loven er ikke rettet mot det, den er rettet mot motbydelig, krenkende oppførsel i det offentlige som gjør livet ubehagelig for alle andre.

- Vilkårlig

Leder Spencer Zifcak i borgerrettighetsorganisasjonen Liberty Victoria, frykter at loven gjør politiet til dommere for anstendighet, ifølge The Sydney Morning Herald. Han mener sakene må avgjøres i domstolene, hvor øvrighetspersoner kan sikre at loven blir anvendt på en konsistent måte.

- Blant medlemmer av politistyrken vil det være ulike standarder som anvendes av ulike polititjenestemenn. Så om en person blir bøtelagt eller ikke, vil bli noe vilkårlig, og trolig svært inkonsekvent.


Vis større kart

Personvernpolicy