39 svensker og 14 dansker er smittet av farlig E. coli-bakterie

Agurker fra en spansk produsent mistenkes for å være smittekilden til det europeiske E. coli-utbruddet. Foto: Morten Holm / Scanpix
Agurker fra en spansk produsent mistenkes for å være smittekilden til det europeiske E. coli-utbruddet. Foto: Morten Holm / Scanpix

Flere av de smittede har hatt nyresvikt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om E. coli-utbruddet i Europa

* Tyske helsemyndigheter knytter minst elleve dødsfall til et aggressivt E. coli-utbrudd. I tillegg antas det at over 1.200 mennesker i landet er smittet i utbruddet.

* Også i Danmark, Sverige og flere andre europeiske land er det meldt om smittetilfeller som kan knyttes til det tyske utbruddet.

* Det mistenkes at E. coli-bakterien har blitt spredd med spanske agurker, men også danske og nederlandske agurker har vært i søkelyset til helsemyndighetene.

* 240 agurker fra den spanske produsenten som mistenkes for å være smittekilden, er blitt solgt i Norge mellom 18. og 26. mai i år.

* Mandag ble Nasjonalt folkehelseinstitutt varslet om at en mann er innlagt med EHEC-infeksjon på Sørlandet sykehus Kristiansand. Tilfellet har mulig tilknytning til E. coli-utbruddet i Tyskland.

* Mattilsynet anbefaler folk som skal reise til Tyskland om å følge tyske helsemyndigheters råd om ikke å spise tomat, agurk og salat. Personer som har vært i Tyskland og har blitt syke, bes kontakte sin fastlege.

Kilder: Mattilsynet og Nasjonalt folkehelseinstitutt. (©NTB)

I alt 39 personer er smittet av den farlige E. coli-bakterien i Sverige. 15 av tilfellene er alvorlige, opplyser svenske helsemyndigheter.

Les også: Nordmann smittet av E.coli

Samtidig er 14 dansker smittet. Ytterlige fem pasienter antas å være rammet av E. coli-utbruddet.

I løpet av helgen ble det oppdaget seks nye smittetilfeller, og 15 av de 39 pasientene har utviklet nyresykdom.

Kritisk

Tilstanden til en kvinne i Halland i Sverige er kritisk. Hun ligger i respirator og behandles med dialyse.

– Hvor lang tid dialysebehandlingen vil ta, er vanskelig å si. Det kan dreie seg om et par dager, et par uker eller det kan bli en kronisk sykdom, sier Mats Erntell, smittevernlege i Halland.

De fleste som er blitt syke i Sverige, er middelaldrende kvinner, noe som enkelte mener kan skyldes at de spiser mer grønnsaker enn andre.

Smittetilfellene er oppdaget forskjellige steder i Sverige, men alle antas å ha blitt smittet da de besøkte Tyskland.E. coli-smitte kan føre til nyresykdommen HUS, som kan gi nyresvikt.

Nyresvikt

I Danmark har sju av de 14 smittede hatt nyresvikt.

– Antallet har økt med tre i løpet av et døgn, forteller Kåre Mølbak, overlege hos Statens Serum Institut.

13 av de 14 har vært og spist i Nord-Tyskland, mens én person ikke har vært i nabolandet.

– Vi har en 24 år gammel mann fra Jylland som ikke har vært i Tyskland. Så han passer ikke helt inn med mønsteret ellers, sier han.

– Vi vet ennå ikke hvordan han har vært så uheldig å få denne infeksjonen. Men vi må anta at det dreier seg om smitte mellom personer, eller at han har spist infiserte grønnsaker, avslutter Mølbak.

(©NTB)

Les flere nyheter her

Personvernpolicy