Malteserne stemmer for å tillate skilsmisse
Innbyggerne på Malta har i en folkeavstemning trosset den katolske kirken og sagt ja til å oppheve forbudet mot skilsmisse.
Foreløpige resultater etter avstemningen lørdag tyder på at rundt 53 prosent har stemt for lovendringen som vil gjøre det mulig å skille seg etter fire års separasjon.
Folkeavstemningen er kun rådgivende, og statsminister Lawrence Gonzi sier han misliker resultatet. Likevel mener han at nasjonalforsamlingen nå må endre loven.
– Utfallet av folkeavstemningen var ikke det jeg håpet på, men flertallets vilje vil bli respektert, sier han.
Separasjon
Malta tillater i dag separasjon, men er ett av to land i verden som fortsatt forbyr skilsmisse. Filippinene er det andre.
Den romersk-katolske kirken på Malta kan oppheve ekteskap, men det skjer svært sjelden, og prosessen tar om lag åtte år.
Offisielt deltok ikke kirken i nei-kampanjen i forkant av avstemningen. Men erkebiskop Paul Cremona har advart malteserne mot å ødelegge familieverdier.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenKatolsk land
Rundt 95 prosent av Maltas 400.000 innbyggere er katolikker, og 72 prosent av innbyggerne sier de går i kirken på søndagen. Avstemningen var derfor regnet som en test på hvor stor innflytelse kirken har på øya.
Statsminister Gonzis Nasjonalistparti, som til nå har vært motstandere av lovendringen, har et knapt flertall i nasjonalforsamlingen. Politiske kommentatorer tror likevel at forslaget om å tillate skilsmisse vil bli vedtatt.