Malteserne stemmer for å tillate skilsmisse

Evarist Bartolo fra Arbeiderpartiet (t.h) og Jeffrey Pullicino Orlando fra Nasjonalistene feirer seieren i folkeavstemmingen om å innføre skilsmisserett. Foto: Scanpix
Evarist Bartolo fra Arbeiderpartiet (t.h) og Jeffrey Pullicino Orlando fra Nasjonalistene feirer seieren i folkeavstemmingen om å innføre skilsmisserett. Foto: Scanpix

Innbyggerne på Malta har i en folkeavstemning trosset den katolske kirken og sagt ja til å oppheve forbudet mot skilsmisse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foreløpige resultater etter avstemningen lørdag tyder på at rundt 53 prosent har stemt for lovendringen som vil gjøre det mulig å skille seg etter fire års separasjon.

Folkeavstemningen er kun rådgivende, og statsminister Lawrence Gonzi sier han misliker resultatet. Likevel mener han at nasjonalforsamlingen nå må endre loven.

Statsminister Lawrence Gonzi har vær tmotstsander av lovendringen. Foto: ScanpixStatsminister Lawrence Gonzi har vær tmotstsander av lovendringen. Foto: Scanpix

– Utfallet av folkeavstemningen var ikke det jeg håpet på, men flertallets vilje vil bli respektert, sier han.

Separasjon

Malta tillater i dag separasjon, men er ett av to land i verden som fortsatt forbyr skilsmisse. Filippinene er det andre.

Den romersk-katolske kirken på Malta kan oppheve ekteskap, men det skjer svært sjelden, og prosessen tar om lag åtte år.

Offisielt deltok ikke kirken i nei-kampanjen i forkant av avstemningen. Men erkebiskop Paul Cremona har advart malteserne mot å ødelegge familieverdier.

Katolsk land

Rundt 95 prosent av Maltas 400.000 innbyggere er katolikker, og 72 prosent av innbyggerne sier de går i kirken på søndagen. Avstemningen var derfor regnet som en test på hvor stor innflytelse kirken har på øya.

Statsminister Gonzis Nasjonalistparti, som til nå har vært motstandere av lovendringen, har et knapt flertall i nasjonalforsamlingen. Politiske kommentatorer tror likevel at forslaget om å tillate skilsmisse vil bli vedtatt.

Les flere nyheter her

En plakat mot skilsmisse i Valletta. Men innbyggerne på Malta har nå stemt ja til å innføre skilsmisserett. Foto: REUTERS / Darrin Zammit Lupi / SCANPIXEn plakat mot skilsmisse i Valletta. Men innbyggerne på Malta har nå stemt ja til å innføre skilsmisserett. Foto: REUTERS / Darrin Zammit Lupi / SCANPIX

Personvernpolicy