Egypt åpner grensen til Gaza

Det avstengte Rafah-grenseområdet vil bli åpnet for første gang på fire år. EPA/MOHAMMED SABER
Det avstengte Rafah-grenseområdet vil bli åpnet for første gang på fire år. EPA/MOHAMMED SABER

Palestinere sto i kø for å passere da Egypt gjenåpnet grenseovergangen ved Rafah. Det er første gang på fire år at palestinere fritt får krysse grensa til Egypt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et par hundre mennesker sto og ventet på den palestinske siden før grenseovergangen ble åpnet lørdag morgen. Blant de første som fikk passere, var to ambulanser med pasienter som skulle til Egypt.

– Jeg har ventet på dette i flere år, og jeg er svært glad for at egyptiske myndigheter endelig har gjort det mulig for meg å reise til Tyrkia, sier Samah al-Rawagh (25), en av palestinerne som sto og ventet ved grensa.

– Jeg har prøvd å krysse grensa to ganger før, men måtte snu begge ganger, sier han.

Visumfritt for kvinner

Menn i alderen 18–40 år må ha visum for å krysse grensa til Egypt. Alle kvinner samt menn under 18 og over 40 kan derimot fritt passere.

Visum får palestinerne i dag utstedt i Ramallah på Vestbredden, ifølge Al Jazeera. Egyptiske myndigheter har imidlertid planer om å opprette et nytt visumkontor inne på Gazastripen.

Det er kun personer som får reise inn i Egypt ved Rafah, den eneste grenseovergangen fra Gazastripen som ikke går via Israel. Varer må fortsatt fraktes om Israel til det fattige palestinske området.

Grenseovergangen skal holde åpent i åtte timer hver dag fra klokka 9, bortsett fra på helligdager og på fredager.

Forsoningsavtale

Kunngjøringen om at Rafah skulle gjenåpnes, kom i april. Egypts utenriksminister Nabil al-Arabi sa da at grenseovergangen skulle gjenåpnes på permanent basis for å bidra til en svekkelse av Israels blokade mot Gazastripen.

Egypts beslutning kom kort tid etter at Hamas, som har makten på Gazastripen, hadde inngått en forsoningsavtale med den rivaliserende palestinske bevegelsen Fatah, som har makten på Vestbredden. Tre måneder i forveien ble Egypts president Hosni Mubarak presset til å gå av i et folkeopprør mot ham.

En talskvinne for Egypts utenriksdepartement sa tidligere denne uka at Egypt hadde tatt beslutningen på egen hånd, uten å rådføre seg med andre land.

Blokade

Israels blokade ble innført i 2006 etter at væpnede palestinere på Gazastripen tok den israelske soldaten Gilad Shalit til fange. Blokaden ble skjerpet året etter da Hamas tok kontrollen i området.

Israels visestatsminister Silvan Shalom sier ifølge The Jerusalem Post at Egypts beslutning om å gjenåpne grensa er farlig. Hamas mener på sin side at Egypts beslutning er modig og i tråd med folkeviljen i Egypt og på Gazastripen.

Ifølge en avtale som ble inngått i 2005, etter at Israel hadde trukket seg ut av Gazastripen, skal grenseovergangen ved Rafah voktes av Egypt, den palestinske selvstyremyndigheten og europeiske observatører i samarbeid.EU har roset Egypts beslutning om å

Personvernpolicy