Rapport: Langt færre omkom i Haiti-skjelvet

Haitis hovedstad Port-au-Prince fikk store skader under jordskjelvet i januar 2010, men ikke så store som tidligere hevdet, konkluderer en ny rapport. Tallet på omkomne skal også være langt lavere enn tidligere hevdet. Foto: AP Photo/Ramon Espinosa
Haitis hovedstad Port-au-Prince fikk store skader under jordskjelvet i januar 2010, men ikke så store som tidligere hevdet, konkluderer en ny rapport. Tallet på omkomne skal også være langt lavere enn tidligere hevdet. Foto: AP Photo/Ramon Espinosa

Langt færre omkom i jordskjelvet i Haiti enn de 250.000 som hittil har vært hevdet, viser en ny undersøkelse. Tallet på hjemløse kan også være kraftig overdrevet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den statlige amerikanske hjelpeorganisasjonen USAID har gjennomført en større undersøkelse i Haiti.

Undersøkelsen ble foretatt over en periode på én måned der det ble banket på tusenvis av dører i jordskjelvområdet. Beboerne ble stilt en rekke spørsmål, blant annet om hvor mange i bygningen som omkom i skjelvet.

Langt færre

På bakgrunn av undersøkelsen konkluderer USAID i sitt rapportutkast med at mellom 46.190 og 84.961 mennesker omkom i jordskjelvet i januar 2010, langt færre enn de 250.000 som hittil har vært anslått.

USAID stiller også spørsmål ved hvor mange som ble husløse under skjelvet og mener at det er snakk om langt færre enn de 680.000 FN har anslått.

Bare mellom 5 og 10 prosent av disse forlot sine hjem etter jordskjelvet, konkluderer rapporten.

Les også: En spire av håp

Milliardbistand

USAID, som bygger på opplysninger innhentet av det uavhengige, amerikanske konsulentfirmaet LTL Strategies, mener at de nye opplysningene kan få store følger for den internasjonale bistanden til gjenoppbygging av Haiti.

USA og en rekke andre land har alt bidratt med milliarder av kroner i nødhjelp og bistand etter jordskjelvet, og for mange fattige haitiere har dette vært en gyllen anledning til å forbedre livet, selv om de ikke var direkte rammet.

Les også: Koleraen kom herfra

Flyttet hjem

Undersøkelsen fant blant annet at 64 prosent av husene som ble registrert som totalskadde etter skjelvet, var bebodd.

Folk hadde også flyttet hjem til 90 prosent av husene som var registrert som ubeboelige i påvente av reparasjon, til tross for at reparasjoner ikke var utført.

President Michel Martelly har ikke kommentert USAID-rapporten, men en regjeringstalsmann sier at han er overrasket.

– For å være helt ærlig så har jeg aldri hørt om disse tallene. Vi fastholder de offisielle tallene og finner det overraskende at det nå snakkes om helt andre tall, sier talsmannen.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy