Far mistet baby – dømt til å betale oppreisning

En 32 år gammel mann fra Rogaland er i Høyesterett dømt til å betale sin sønn 300.000 kroner i oppreisning. Da sønnen var fem måneder gammel, mistet faren ham i gulvet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Faren kontaktet legevakten dagen etter, men sa ikke hva som faktisk hadde skjedd. Retten har derfor særlig vurdert spørsmålet om faren «voldte» den varige alvorlige hjerneskaden gutten har fått som følge av fallet. Gutten er nå tre år gammel.

Fengsel

I Jæren tingrett i mars i fjor ble faren dømt til fengsel i tre år og ni måneder og til å betale sønnen over tre millioner kroner i erstatning og 250.000 kroner i oppreisning.

– Han ble dømt til å betale standard barneerstatning for hundre prosent invaliditet, sier hans forsvarer, advokat Bent Endresen, til NTB.

Faren anket saken til Gulating lagmannsrett som i januar reduserte fengselsstraffen med ni måneder. Retten opprettholdt erstatningsbeløpet, men frifant ham i oppreisningsspørsmålet.

– Lagmannsretten har sagt at vilkårene for å gi oppreisning ikke er til stede, men de har ikke begrunnet det, sier Endresen.

Anket

På vegne av sønnen anket settevergen oppreisningskravet inn for Høyesterett.

Sønnens advokat, Kjell Holst Sæther, la ned påstand om oppreisning begrenset oppad til 400.000 kroner.– Høyesterett sier noe om det prinsipielle i slike saker. Nivået i saker som gjelder krenkelser er på vei opp. Selv om saken er unik, så skal barn som utsettes for krenkelser ha en skikkelig oppreisning. Det er en oppjustering av det allmenne oppreisningsnivået og en påpeking av at dette også gjelder for barn som krenkes, sier Bent Endresen.

Les flere nyheter

Personvernpolicy