KrF åpner for post-konkurranse

EØS i sentrum: Knut Arild Hareide tror ikke post-konkurranse nødvendigvis blir negativ verken for ansatte eller distriktene. Foto: Ned Alley/Scanpix.
EØS i sentrum: Knut Arild Hareide tror ikke post-konkurranse nødvendigvis blir negativ verken for ansatte eller distriktene. Foto: Ned Alley/Scanpix.

Knut Arild Hareide kritiserer regjeringens veto-varsel mot EUs direktiv om konkurranse postbud i mellom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå toner også Kristelig Folkeparti flagg i diskusjonen om Norge skal føye seg etter EUs krav om å konkurranseutsette postombæring også av brev under 50 gram:

- Det blir galt å bruke reservasjonsretten slik regjeringen har varslet, sier partiets leder Knut Arild Hareide til ABC Nyheter.

- Det riktige er å ha en dialog med EU-systemet for å se hva som kommer ut av forhandlinger om vilkårene for konkurranse om postombæring, sier han.

Som kjent vedtok Arbeiderpartiets landsmøte - mot ledelsens ønske - et krav om norsk veto i EØS-avtalen om dette postdirektivet. På forhånd hadde de to regjeringspartnerne Sp og SV klart gått inn for veto.

Forrige uke meddelte utenriksminister Jonas Gahr Støre Norges motstand mot å overta dette direktivet, overfor EU.

Vil unngå virkninger

- Vi er veldig opptatt av å sikre gode posttjenester, gode arbeidsbetingelser for de som jobber i posten og at vår distrikter skal ha et godt posttilbud og seks dagers levering, understreker Knut Arild Hareide.

- Men KrF åpner altså for å utsette postombæring av brev for konkurranse?

- Vi har ikke åpnet for full konkurranse under 50 gram, svarer Hareide.

- Men det er jo akkurat det direktivet går ut på?

- Vi kan slutte oss til direktivet dersom vi får godkjent våre krav.

Les også: Sveits kan bestemme selv.

Imot sosial dumping

- Hvis det da blir konkurranse i norsk brevombæring, hvordan kan du sikre arveidsvilkårene til menn og kvinner som i dag går rundt med brev land og strand rundt?t I Europa ser vi jo sosial dumping i og med at postansatte føler seg tvunget til å gå med på lønnskutt for ikke å minste jobben?

- Vi har ikke mye erfaringer i Norge med at sektorer som utsettes for konkuranse, får dårligere lønnsvilkår. Men vilkårene for postarbeidere er blant de tingene vi vil vurdere.

- Men vi har ikke utelukket at dersom resultatet blir dårlig, skal vi bruke reservasjonsretten. Poenget er at vi i dag ikke vet hva vi skal bruke reservasjonsretten mot, sier Hareide.

Han minner om at Postkom, de postansattes fagforbund, ikke gikk inn for veto på Arbeiderpartiets landsmøte. Landsmøtet kom som kjent fram til at regjeringen skulle si nei til dette direktivet.

- Nei, nei, sier nei-sjef

- Der har du KrF, altså. Det er en illusjon å tro at man kan opprettholde det samme regimet for posten i Norge og samtidig få inn EUs postdirektiv, sier Nei til EUs leder Heming Olaussen i en kommentar til ABC Nyheter.

- Det grunnleggende strisspørsmålet er om man skal konkurranseutsette post under 50 gram, eller ikke. Det kan man ikke forhandle seg ut av.

- Det vil være en åpenbar motsetning mellom hovedformålet med direktivet å samtidig å forhandle seg fram til unntak fra alle konsekvenser fra formålet. Det blir jo meningsløst! mener Olaussen.

Les om Postdirektivet hos Europabevegelsen.

Les flere nyheter.

Personvernpolicy