G8 krever slutt på volden i Syria

En mann demonstrerer mot Syrias president Bashar Al-Assad utenfor landets ambassade i Jordan. Foto: REUTERS / Majed Jaber / SCANPIX
En mann demonstrerer mot Syrias president Bashar Al-Assad utenfor landets ambassade i Jordan. Foto: REUTERS / Majed Jaber / SCANPIX

G8-landene krever en umiddelbar slutt på volden mot fredelige demonstranter i Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Vi er rystet av dødsfallene til mange fredelige demonstranter som følge av den utstrakte voldsbruken i Syria, så vel som av gjentatte og alvorlige brudd på menneskerettighetene», skriver G8 i en erklæring.

De åtte økonomiske stormaktene krever videre at Syria slutter å bruke makt og trusler mot det syriske folk. Regimet må tvert imot svare på folkets krav om ytringsfrihet og universelle rettigheter, heter det i erklæringen fra G8.

Om kravet ikke blir møtt, vil G8 vurdere nye skritt mot landet.

«Vi er overbevist om at et demokratisk Syria kun ved å gjennomføre meningsfulle reformer vil kunne spille en positiv rolle i regionen», erklærer G8.

Veien til demokrati i Syria går gjennom dialog og dyptgripende politiske reformer, fastslår gruppen.

Gir milliardstøtte

G8-landene går sammen om å gi om lag 109 milliarder kroner i støtte til nye demokratier i Nord-Afrika og Midtøsten.

«Forandringene som er underveis i Midtøsten og Nord-Afrika, er historiske og kan potensielt åpne døren for den type forvandlinger som fant sted i Mellom-Europa og Øst-Europa etter Berlinmurens fall», skriver G8-landene i et foreløpig utkast til en erklæring, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

For å støtte «den arabiske våren» vil G8 stille med 20 milliarder dollar i lån til Egypt og Tunisia i perioden 2011–2013.

Støtten skal gis blant annet gjennom Det internasjonale pengefondet og Den europeiske investeringsbank.Pengene skal bidra til å sikre at folkets forventninger om økonomisk vekst og politiske reformer i de to landene nås.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy