Sammenstøt i Serbia etter pågripelsen av Mladic

Serbisk opprørspoliti ble torsdag kveld satt inn mot nasjonalister som protesterte mot pågripelsen av den krigsforbrytertiltalte generalen Ratko Mladic. Foto: REUTERS/SCANPIX
Serbisk opprørspoliti ble torsdag kveld satt inn mot nasjonalister som protesterte mot pågripelsen av den krigsforbrytertiltalte generalen Ratko Mladic. Foto: REUTERS/SCANPIX

Flere hundre serbiske nasjonalister støtte torsdag kveld sammen med politiet i Novi Sad, og også i andre serbiske byer var det protester mot pågripelsen av Ratko Mladic.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nasjonalistene forsøkte å storme kontoret til president Boris Tadics demokratiske parti, som de holder ansvarlige for pågripelsen av den krigsforbrytertiltalte generalen.

Også i hovedstaden Beograd samlet flere hundre mennesker seg for å protestere mot pågripelsen. Demonstrantene bar serbiske flagg og fakler, og ropte Mladics navn.

I landsbyen Lazarevo, der Mladic ble pågrepet, ble det også demonstrert.

Åpen hemmelighet

«Ratko Mladic er en helt» lød teksten på en plakat som ble satt opp ved innfartsveien til Lazarevo, der det bor rundt 3.000 mennesker.

Flere innbyggere innrømmet at det var en åpen hemmelighet at den ettersøkte generalen skjulte seg i landsbyen.

Les også: Advokat: Mladic med taleproblemer i Beograd-domstol

– La oss si som sant er, vi visste utmerket godt at Mladic var her, sier en mann i 40-årene som ikke ønsker å oppgi navnet.

Andre innbyggere hevdet at pågripelsen var satt i scene og at Mladic ble plassert i landsbyen kort tid før politiet slo til.

– Det er helt umulig at han skulle ha levd blant oss uten at vi visste om det, sier Miroslav Gacanski som bor et steinkast fra huset der Mladic ble pågrepet.

Legesjekk

Ratko Mladics første møte med retten ble avbrutt etter kort tid torsdag. Årsaken var at han hadde store problemer med å svare på dommerens spørsmål.

Mladics advokat fremholder at høringen ble avbrutt på grunn av generalens dårlige helse. Fredag skal han til legesjekk og aktoratet regner med at avhøret kan fortsette når denne er over.

Les også: - En seier for Serbia

Dersom alt går som planlagt, vil Mladic trolig bli utlevert til Den internasjonale krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia (ICTY) i Haag i løpet av ti dager.

– Dette er et viktig skritt framover for Serbia og folkeretten, sa EUs utenrikssjef Catherine Ashton, som var på besøk i Serbia torsdag.

Hun understreker at Serbia må samarbeide fullt og helt med domstolen i Haag hvis de skal ha noe håp om EU-medlemskap.

Beryktet

Mladic ble først og fremst beryktet gjennom rollen han ifølge ICTY-tiltalen spilte som hærsjef under massakren på om lag 8.000 bosnisk-muslimske gutter og menn i byen Srebrenica i Bosnia i 1995.

Med pågripelsen av Mladic kan serberne legge nok et traume bak seg, mener Balkan-forsker Vegard Valther Hansen.

– Det er også et regionalt aspekt her. At Serbia nå tar dette ansvaret, vil gjøre noe med muligheten til å komme videre med samarbeidet med Bosnia, først og fremst, sier Hansen.

– Nå viser Serbia som stat og nasjon, også regjeringen, vilje til å ta et oppgjør med egne og bosnisk-serbiske krigsforbrytelser, påpeker Hansen, som er leder for Balkan-programmet ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

Utenriksminister Jonas Gahr Støre kaller pågripelsen et historisk gjennombrudd.

– Dette har stor politisk betydning for EU-forhandlingene, fordi en hindring for dagsorden er fjernet. Og Serbia kommer nærmere de reelle utfordringene landet har for videre europeisk integrasjon, sier Støre til NTB.

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Personvernpolicy