- Mer vann enn antatt

Dypt under månens overflate kan det ligge langt mer vann enn tidligere antatt, hevder forskere torsdag. Foto: Nasa.
Dypt under månens overflate kan det ligge langt mer vann enn tidligere antatt, hevder forskere torsdag. Foto: Nasa.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Månen kan ha langt mer vann enn først antatt, kanskje så mye som jorden i enkelte områder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppdagelsen sår tvil om tidligere teorier om hvordan månen ble dannet, heter det i en studie torsdag ifølge AFP.

Månen ble lenge antatt å være et støvete, tørt sted, frem til for få år siden da vann ble oppdaget der for første gang. Nå tror forskere ved Case Western Reserve University, Carnegie Institution for Science, og Brown University det er 100 ganger mer vann dypt inne i månen enn tidligere antatt.

Funnene ble gjort ved hjelp av et presisjonsinstrument som kalles en NanoSIMS 50L ionmikroprobe. Med dette gransket forskerne små biter av smeltet stein som ble plukket opp av Apollo 17, den siste amerikanske måneferden i 1972.

- Disse prøvene gir det beste vinduet vi har til mengden vann i kjernen av månen, sier medforfatter James Van Orman, professor i geologi ved Case Western.

- Månens indre later til å være ganske lik jordens indre, ut fra det vi vet om vannmengden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Funnene er lagt frem 26. maiutgaven til Science Express.

Les også: Slik har du aldri sett månen

Vulkansk glass

Den samme gruppen forskere offentliggjorde en studie i tidsskriftet Nature i 2008, der de beskrev det første beviset for vann i vulkansk glass som ble returnert av Apolloferdene.

- I 2008 mente vi at det primitive vanninnholdet i månemagmaen burde tilsvare vanninnholdet i lava fra den øvre mantelen på jorden, sier medforfatter Alberto Saal.

- Nå har vi bevist at det faktisk er tilfelle. Mens funnene later til å styrke den gamle teorien om at månen og jorden har felles opphav kaster de tvil over ideen om at månen kan ha blitt dannet da en bit av jorden løsnet, og mistet mye av sin fukt i den svært varme prosessen.

Les også: - Månevann fra kometer

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Meteorer?

Ifølge «kjempetreff»-teorien fra 70-tallet ble månen dannet da vår planet kolliderte med en stein eller planet for 4,5 milliarder år siden.

- Den nye forskningen viser at sider ved denne teorien må tas opp til ny vurdering, heter det i studien.

Funnene stiller også spørsmål ved teorier om at isen som har blitt funnet i kratre ved månens poler kan stamme fra meteornedslag, og antyder at noe av den snarere kan stamme fra utbruddet av magma på månen.

Nasa annonserte i 2009 at to romsonder som ble sendt ned for å ramme månens overflate hadde påvist frossent vann på månen for første gang, en dramatisk avsløring som ble hyllet som et stort fremskritt for romutforskningen.

Les flere nyheter