- Skyter for å drepe

Syriske sikkerhetsstyrker banker opp en ubevæpnet demonstrant. Faksimile fra Amnestys video.
Syriske sikkerhetsstyrker banker opp en ubevæpnet demonstrant. Faksimile fra Amnestys video.

Videobilder viser at syriske sikkerhetsstyrker skyter for å drepe i et forsøk på å stanse protestbevegelsen i landet, sier Amnesty International torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Amnesty International har fått tak i videobilder som peker mot en «skyt for å drepe»-politikk blant syriske sikkerhetsstyrker for å knuse reformprotestene, sier den londonbaserte menneskerettighetsorganisasjonen ifølge AFP.

Amnesty sier filmen er tatt opp i slutten av mars og april i og omkring byen Daraa sør i landet. Byen har vært åsted for mer enn to måneder med demonstrasjoner mot regimet og ble hardest rammet av regjeringens motreaksjoner.

Videoen viser demonstranter som blir skutt og slått av sikkerhetsstyrkene, en massebegravelse i byen Izraa nær Daraa, og soldater som gjennomfører en nattlig aksjon mot Omarimoskeen i Daraa, sier Amnesty.


Se videoen nederst i artikkelen, NB! Sterke bilder.

Les også: Syria raser mot nye EU-sanksjoner

«Hensynsløs brutalitet»

Disse videobildene «belyser den hensynsløse brutaliteten til regimets sikkerhetsapparat» og viser «taktikkene myndighetene bruker i den pågående aksjonen mot demonstrantene», heter det.

- Bilder av ubevæpnede sivile som har blitt skutt i hodet bidrar til å forklare hvorfor det har vært så mange dødsfall, sier Philip Luther, Amnestys visedirektør for Midtøsten og Nord-Afrika.

Amnesty sier organisasjonen har navnene til mer enn 720 mennesker som er antatt å ha blitt drept av syriske sikkerhetsstyrker i løpet av de siste par månedene med protester mot regimet til president Bashar al-Assad.

Syriske aktivister har satt tallet til mer enn 1000.

Les også: Syriske styrker slår hardt ned på demonstranter

- Terroriserer demonstranter

Luther ba Assad «stanse syriske sikkerhetsstyrker i å skyte ubevæpnede demonstranter» med henvisning til «dette og andre troverdige beviser om voldsomt misbruk» fra sikkerhetsstyrkenes side.

Han ba også det internasjonale samfunnet om å handle i lys av de «ekstraordinære bildene» som har blitt filmet av syrere som «risikerte sine liv» for å dokumentere de «grusomme forsøkene fra myndighetenes side på å terrorisere» demonstranter.

- Videoene legger til den store mengden grunner til hvorfor FNs Sikkerhetsråd må handle besluttsomt og henvise Syria til Den internasjonale straffedomstolen på grunn av landets brutale aksjon mot de reformvennlige demonstrantene, sier Luther.

Se videoen her (NB! Sterke bilder):

Personvernpolicy