- En seier for Serbia

Daværende general Ratko Mladic har vært på flukt siden 1995 da han ble tiltalt av FNs krigsforbrytertribunal i Haag. Professor Ljubisa Rajic mener pågripelsen er en seier for Serbias forhold til omverdenen. Foto: Scanpix/AP
Daværende general Ratko Mladic har vært på flukt siden 1995 da han ble tiltalt av FNs krigsforbrytertribunal i Haag. Professor Ljubisa Rajic mener pågripelsen er en seier for Serbias forhold til omverdenen. Foto: Scanpix/AP

Professor Ljubisa Rajic mener pågripelsen av Ratko Mladic vil styrke Serbias forhold til EU og nabolandene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den krigsforbrytertiltalte bosnisk-serbiske generalen Ratko Mladic (69) ble torsdag pågrepet av serbisk politi etter 16 år på rømmen. Mladic er anklaget for de verste krigsforbrytelsene i Europa siden andre verdenskrig.


- Dette er en seier i forholdet til omverdenen. EU vil fortsette samtalene om Serbias eventuelle tilslutning. Serbia vil spare utrolig mye penger på å slippe belastningen med å lete etter ham. Forholdene til nabolandene vil bli bedre, sier professor Ljubisa Rajic ved institutt for skandinaviske studier ved universitetet i Beograd til ABC Nyheter.

Her i Norge er Rajic kanskje mest kjent for sine rapporter fra bombingen av Serbia i 1999. I 2009 ble han utnevnt til ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske Fortjenstorden for fremme av norsk-serbiske forbindelser.

Både EUs utenrikspolitiske sjef Catherine Ashton og Frankrikes president Nicolas Sarkozy uttalte at pågripelsen er et skritt på veien mot et eventuelt EU-medlemsskap.

Les også: Vitner neppe mot Mladic

Massakre

Professor Ljubisa Rajic. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX.Professor Ljubisa Rajic. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX.

Ifølge Serbias president Boris Tadic vil Mladic bli utlevert til Det internasjonale krigsforbrytertribunalet for det tidligere Jugoslavia (ICTY), et FN-tribunal basert i Haag.

Mladic, ICTYs mest ettersøkte mann, er tiltalt for folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser for sin rolle under krigen i det tidligere Jugoslavia.

Ifølge tiltalen mot Mladic ga han ordre om og planla massakren på 8000 muslimske menn og gutter i Srebrenica i 1995, samt den 44 måneder lange beleiringen av Sarajevo som kostet omkring 10.000 mennesker livet.

- Mladic var like farlig for serbere som for muslimer og kroater som aktiv general. En dårlig general er like farlig for sitt eget folk som fienden. Hadde han vært dyktigere hadde han i det minste vunnet noen slag og unngått terror mot sivilbefolkningen. Serbere og Serbia ville unngått den belastning som til de grader har vært, sier Rajic.

Les også: Ratko Mladic er pågrepet

På flukt

Mladic unngikk å bli tatt til fange i nærmere 16 år siden han ble tiltalt i 1995. Han levde nærmest åpenlyst i Beograd fram til år 2000 da den tidligere jugoslaviske presidenten Slobodan Milosevic ble styrtet. Dermed mistet Mladic sin status som «urørlig». Selv etter dette skjulte imidlertid Mladic seg med hjelp av det militære, har myndighetene i Serbia innrømmet.

Ifølge serbiske sikkerhetskilder gikk tre spesialenheter til aksjon mot et hus i Lazarevo omkring 80 kilometer sørvest for Beograd og nær grensen til Romania tidlig torsdag.

- Det er titalls mennesker som har jaktet på ham. Sannsynligvis har de lenge visst hvor han har befunnet seg, men kun ventet på et politisk opportunt tidspunkt for pågripelsen, sier Rajic.

- Juridisk sett er det bedre sent enn aldri, etisk sett burde han vært pågrepet for lenge siden, politisk sett er det i siste liten, sier Rajic.

Han tror enkelte utgrupper vil kunne kommer til å begå voldshandlinger og plyndring som følge av pågripelsen.

- Høyreradikale og forskjellige ekstreme organisasjoner vil nok minnes ham.

- Verken helt eller god offiser

Mladic ble av mange serbere ansett for å være en krigshelt.

- Sett fra et normalt synspunkt var han verken folkehelt eller noen god offiser. Han var feig og har praktisk talt tapt alle slag. Han kriget mest mot sivile og var temmelig selvopptatt. Han hadde en forestilling om seg selv som en historisk person og spredde mye frykt blant sine offiserer og underordnede, men var for feig til å forklare i retten hvorfor han handlet som han gjorde, sier Rajic.

- Hva slags oppslutning har Mladic blant serbere?

- Det er vanskelig å si. Visse undersøkelser har vist at opptil 80 prosent ikke vil angi ham under noen omstendigheter, men hvis man spør om de vil inn i EU ønsker de det, selv om det innebærer utleveringen av Mladic. Jo mer som kommer frem under rettssaken i Haag, dess mer vil støtten hans falle. Men generelt er generaler mer populære i befolkningen enn politikere, sier Rajic.

- Reaksjonene blant serbere kan man ikke si noe om før tidligst i morgen midt på dagen, vi har ikke de raske internettmediene og ingen undersøkelser. Rent generelt spenner det fra å betrakte det som en tragedie til likegyldighet til stor glede over at man endelig har tatt ham.

- Historikere må gi fasit

- Rettsaken vil ikke gi den store sannheten om den jugoslaviske krigen, den vil bli funnet av historikere om ti-femten-tjue år, sier Rajic.

- Politikere kommer ikke til å fortelle sannheten. Det er verken deres oppgave eller i deres interesse. De utøver virket som skreddere av keiserens nye klær. Sannheten om krigen blir en oppgave for forskere en dag.

- Det er lettere å grave opp lik enn historiske dokumenter. Lik ligger i jorden, historiske dokumenter ligger i statsarkivene og er underlagt sensur.

Personvernpolicy