- Over 1000 drept

En av soldatene som er lojal til Ouattara med rakettkaster i Fengolo, en plyndret landsby i byen Duekoue 19. mai 2011. Foto: Scanpix/Reuters.
En av soldatene som er lojal til Ouattara med rakettkaster i Fengolo, en plyndret landsby i byen Duekoue 19. mai 2011. Foto: Scanpix/Reuters.

Minst 1000 mennesker ble drept i de vestlige delene av Elfenbenskysten i løpet av den fem måneder lange krisen etter landets omstridte presidentvalg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det rapporterer FN i landet torsdag.

«Minst 1012 mennesker, blant disse 103 kvinner og 42 barn, ble drept», i politiske sammenstøt og andre kamper, sier Guillaume N'gefa, lederen for menneskerettighetsavdelingen til FN-oppdraget i Elfenbenskysten ifølge AFP.

Av disse ble «minst 505 mennesker drept» i byen Duekoue mellom desember og slutten av april, sier N’gefa.


Les også: Ouattara innsettes som president

Voldsherjet

Den internasjonale Røde Kors-komiteen har anslått at «minst 800 mennesker» ble drept 29. mars under sammenstøt i Duekoue, en skanse for tilhengere av tidligere president Laurent Gbagbo.

Det vestafrikanske landet ble herjet av vold etter at Gbagbo, som hadde makten i ti år, nektet å innrømme valgnederlaget overfor tidligere statsminister Alassane Ouattara ved presidentvalget i november 2010.

Kamper brøt ut i deler av Abidjan, finanshovedstaden, og i de ustabile vestlige regionene av det vestafrikanske landet, der militsstyrker og opprørere er aktive.

Les også: FN fant massegraver i Elfenbenskysten

- Fortsatte hevnangrep

De selvoppnevnte republikanske styrkene som stilte seg lojalt bak Ouattara, som ble utnevnt til statsoverhode 21. mai, beseiret Duekoue 29. mars i forbindelse med en offensiv fra vest som førte til Gbagbos fall.

Gbagbo ble tatt til fange i en underjordisk bunkers i Abidjan 11. april av styrker lojale til Ouattara, med støtte fra Frankrike og FN.

Myndighetene i Elfenbenskysten har tidligere opplyst at volden etter valget førte til at omkring 3000 mennesker mistet livet.

Ifølge en rapport fra Amnesty International onsdag pågår det fremdeles hevnangrep mot Gbagbos støttespillere, seks uker etter at Ouattara kom til makten med løfte om forsoning.

Les flere nyheterPersonvernpolicy