- Visste om påståtte mafiabånd

Bulgarias statsminister Boyko Borisov under en pressekonferanse i Polen 20. mai. Foto: Scanpix/EPA.
Bulgarias statsminister Boyko Borisov under en pressekonferanse i Polen 20. mai. Foto: Scanpix/EPA.

USA kjente til den bulgarske statsministeren Boyko Borisovs påståtte bånd til mafia og tvilsomme forretningsmenn før han ble valgt i 2009, ifølge lekkede diplomatbrev.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et brev fra 2006, offentliggjort av WikiLeaks og den bulgarske avleggeren Balkanleaks, skriver Washingtons ambassadør til Bulgaria på dette tidspunktet, John Beyrle, om Borisovs påståtte «nære sosiale og forretningsbånd til betydningsfulle mafiaskikkelser».

Han advarte om at USA «aldri må glemme hvem vi har med å gjøre», melder AFP. Brevet ble skrevet mens Borisov fremdeles var ordfører i Sofia, men hadde langt større politiske ambisjoner.


Les også: - Varslere terroriseres av USA

Svært populær

Borisov, en tidligere livvakt og brannmann, ble valgt til statsminister i 2009 og er fremdeles svært populær. Det er ventet at han vil stille i det kommende presidentvalget til høsten.

I 2006 beskrev Beyrle ham som et «uforutsigbart individ med tøylesløse politiske ambisjoner og en tilsynelatende lys fremtid i bulgarsk politikk».

Likevel var det nettopp Borisovs ego som «kan være vår største innflytelse over ham – han er ute etter internasjonal oppmerksomhet og særlig amerikansk anerkjennelse», het det i brevet.

- Vi må fortsette å gå på stram line mellom å bli brukt av Borisovs publisitetsmaskineri og å fremmedgjøre en spesielt populær og tilsynelatende proamerikansk politiker som kan komme til å bli Bulgarias neste leder.

Les også: Stor oppslutning om WikiLeaks verden over

Hvitvasking

I særdeleshet bemerket Beyrle Borisovs «lojalitet (og sårbarhet) overfor Valentin Zlatev, direktør i den bulgarske grenen av den russiske oljegiganten Lukoil, av Washington betraktet som en ‘enormt innflytelsesrik “makt bak tronen”’».

Ifølge brevet hadde USA informasjon som «later til å underbygge påstandene» om at Borisovs var involvert i oljeskandaler, ulovlige avtaler der Lukoil var innblandet og større handel med metamfetamin.

Borisov ble også påstått å ha brukt sin tidligere posisjon som sjef for innenriksdepartementet «til å arrangere dekke for kriminelle avtaler», het det i brevet.

Videre hadde Borisovs samboer, som leder en stor bulgarsk bank, «blitt anklaget for hvitvasking av penger for organiserte kriminelle grupper samt for Borisovs egne ulovlige transaksjoner», het det.

Les flere nyheter

Personvernpolicy