Vitner neppe mot Mladic

Radovan Karadžić sitter allerede tiltalt ved Den internasjonale krigsforbryterdomstolen i Haag. Han vil neppe vitne mot Ratko Mladic, sin tidligere general. Foto: Scanpix
Radovan Karadžić sitter allerede tiltalt ved Den internasjonale krigsforbryterdomstolen i Haag. Han vil neppe vitne mot Ratko Mladic, sin tidligere general. Foto: Scanpix

Krigsforbrytertiltale Radovan Karadžić vitner neppe mot sin tidligere general Ratko Mladic, sier hans forsvarer Peter Robinson.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagens nyhet om arrestasjonen av den mistenkte krigsforbryteren Ratko Mladic i Serbia, vekker liten glede ett sted: Hos Radovan Karadžić som sitter i FNs krigsforbryterfengsel i Nederland.

- Det er for tidlig å si hvilke konsekvenser arrestasjonen av general Mladic vil ha for saken til min klient, sier advokat Peter Robinson som representerer Karadžić, til ABC Nyheter.

Srebrenica-massakren

Ratko Mladic var øverstkommanderende for styrkene til den tidligere bosnisk-serbiske presidenten Karadžić.

De to er mistenkt for å stå bak noen av de verste krigsforbrytelsene i europeisk etterkrigshistorie, deriblant henrettelsen av om lag 8000 bosniakker i Srebrenica.

Les også: Ratko Mladic er pågrepet

Karadžić ble fengslet og utlevert til Det internasjonale krigsforbrytertribunalet i 2008, tretten år etter at borgerkrigen hadde opphørt. Han skal da ha levd i Serbia under falskt navn.

Det samme skal ha vært tilfelle for Ratko Mladic.

Det er knyttet stor interesse til rettssaken mot generalen som skal være ansvarlig for beleiringen av Sarajevo og andre alvorlige forbrytelser.

Peter Robinson utelukker ingenting på det nåværende tidspunkt, men han anser det som lite sannsynlig at Karadžić vil vitne for aktoratet mot sin tidligere kampfelle.

Mladic og Karadžić i Vlasic-fjellen mot slutten av borgerkrigen, i 1995. Foto: ScanpixMladic og Karadžić i Vlasic-fjellen mot slutten av borgerkrigen, i 1995. Foto: Scanpix

- Etter det jeg vet, sitter ikke Dr. Karadžić med noen informasjon som kan bidra til aktoratets sak mot general Mladic, sier han.

Hyllet Stoltenberg

I et intervju med ABC Nyheter i november 2009 sa Radovan Karadžić at det ville være vanskelig for aktoratet å bevise at han sto bak etnisk rensing og folkemord.

Han mente hele saken mot ham var fundert på akkurat dette.

Les også: - Aktor kan aldri bevise etnisk rensing

Les også: Hylles av Karadžić

Karadžić var da overbevist om at han en gang ville kunne sette foten på serbisk jord igjen.

Han la ansvaret for krigen på vestlige makter og den politiske ledelsen hos de muslimske bosniakkene. Den tidligere bosnisk-serbiske presidenten hyllet samtidig Thorvald Stoltenberg som i en periode fungerte som fredsmegler på Balkan.

Stoltenberg mente på sin side at Karadžić hadde fremstått som en svak leder i perioden. Han utelukket ikke at den egentlige sjefen bak forbrytelsene under Bosnia-krigen hadde vært Serbias daværende president Slobodan Milošević, som i 2006 døde på en celle i samme fengsel som Karadžić nå oppholder seg og hvor Mladic er ventet innen kort tid.

Personvernpolicy