Stoltenberg: – En milepæl

Den bosnisk-serbiske generalen Ratko Mladic er pågrepet i Serbia, opplyste landets president torsdag. Foto: REUTERS/SCANPIX
Den bosnisk-serbiske generalen Ratko Mladic er pågrepet i Serbia, opplyste landets president torsdag. Foto: REUTERS/SCANPIX

Statsminister Jens Stoltenberg mener pågripelsen av Ratko Mladic er en milepæl i oppgjøret med krigsforbrytelsene på Balkan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Pågripelsen av Mladic er en milepæl i vårt oppgjør med krigsforbrytelsene på Balkan. Dette er en viktig begivenhet for Serbia, for regionen og for det internasjonale samfunn, sier statsminister Jens Stoltenberg i en uttalelse.

Og legger til:

- Pågripelsen og en senere overlevering av Mladic til FNs Jugoslavia-domstol vil være viktig for å få avsluttet et mørkt kapittel i Serbias og regionens nære historie, særlig hendelsene i Bosnia-Hercegovina.

Han gir ros til serbiske myndigheter for innsatsen som er nedlagt for å pågripe Mladic.

- Jeg vil gi honnør til serbiske myndigheter for deres innsats for å pågripe Mladic. Det er avgjørende at alle ettersøkte for krigsforbrytelsene på 1990-tallet i krigene på Balkan blir pågrepet og stilt til ansvar. Dette betyr mye i kampen mot straffrihet, sier Stoltenberg.

Les også: Ratko Mladic er pågrepet

Øverst på ettersøktliste

Balkan-forsker Vegard Valther Hansen er ikke i tvil om at Mladic nå blir utlevert til Jugoslavia-domstolen i Haag – og at han blir dømt.

– Tiltalen har vært forberedt i mange, mange år, og bevisene mot Ratko Mladic er uomtvistelige, sier Hansen til NTB.

Han er ikke i tvil om at aktoratet har «mer enn nok til å få ham dømt».

Beryktet

Etter pågripelsen av de bosniske serbernes politiske leder Radovan Karadzic har Mladic stått øverst på listen til FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) over ettersøkte personer. Torsdag bekreftet Serbias president at også Mladic er tatt.

Hansen befant seg i Bosnias hovedstad Sarajevo da nyheten ble kjent, og der brøt det umiddelbart ut jubelscener i gatene.

Mladic ble først og fremst beryktet gjennom rollen han ifølge ICTY-tiltalen spilte som hærsjef under massakren på flere tusen bosnisk-muslimske menn i byen Srebrenica i Bosnia i 1995.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy