- Ikke spis dette i Tyskland

Agurk, tomat og salat pekes ut som mulige smittekilder til den farlige E.coli-bakterien EHEC i Tyskland. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Agurk, tomat og salat pekes ut som mulige smittekilder til den farlige E.coli-bakterien EHEC i Tyskland. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Folkehelseinstituttet advarer norske turister mot farlige E.coli-bakterier i salat, agurk og tomat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Tyskland har flere mennesker blitt syke av en helsefarlig versjon av E.coli-bakterien.

Utbruddet har pågått siden andre uke av mai.

Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet (FHI) advarer mot bestemte typer matvarer:

«Ikke spis agurker, tomater eller salat i Tyskland. Mistenkt i stort E coli-utbrudd», skriver statsepidemiologen på Twitter.

Tyske myndigheter jobber med å finne smittekilden, og foreløpige resultater peker mot disse matvarene.

FHI råder personer som har vært i Tyskland til å være ekstra oppmerksom og søke legehjelp dersom de får symptomer som blodig diaré i løpet av rundt to uker etter oppholdet.

Svensker smittet

Flere svensker har utviklet nyresykdommen HUS (hemolytisk uremisk syndrom) etter opphold i Tyskland, hvor de mistenkes å ha blitt smittet av E.coli-bakterier.

Hittil er det meldt om 100 personer totalt som har utviklet nyresykdommen som komplikasjon av E.coli-utbruddet. De fleste er voksne kvinner.

E. coli er tarmbakterier som normalt er ufarlige, og finnes i store mengder hos mennesker og dyr. Enkelte grupper av dem kan imidlertid forårsake alvorlig sykdom, og dette utbruddet dreier seg om den helsefarlige EHEC bakterien.

Les også: Mer bakteriefylt enn et offentlig toalett

Bakterien smitter fra næringsmidler, vann, direkte fra person til person eller ved kontakt med dyr. Spesielt eldre og barn kan få alvorlig sykdom.

Les flere nyheter her.

Personvernpolicy