Ratko Mladic er pågrepet

Serbias president Boris Tadic bekrefter at serbisk politi har pågrepet Ratko Mladic.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– På vegne av Serbia kan jeg bekrefte at Ratko Mladic er pågrepet. En utleveringsprosess er i gang, sa Serbias president Boris Tadic under en pressekonferanse torsdag.

– I dag, tidlig på morgenen, arresterte vi Ratko Mladic. I dag avslutter vi et kapitel i vår historie som bringer oss et skritt nærmere full forsoning i regionen, tilføyde presidenten.

Pågripelsen skjedde torsdag morgen, og mannen som ble pågrepet, kalte seg Milorad Komadic, ifølge den kroatiske avisa Jutarnij List.

Det er ikke opplyst noe om hvor arrestasjonen skjedde.

Bekrefter

En venn av familien bekrefter overfor Reuters at det er Mladic som er arrestert.

– Han er i hovedkvarteret til BIA. Han ble arrestert i Serbia, sier familievennen.

BIA er Serbias hemmelige tjenester.

Spesialstyrker

Jutarnij List skriver at arrestasjonen skjedde torsdag, at den mistenkte ble arrestert i Serbia, og at det var serbiske spesialstyrker som gjennomførte arrestasjonen.

Den hemmelige operasjonen for å arrestere mannen ble gjennomført etter at myndighetene mottok et anonymt tips, opplyser en kilde til nyhetsbyrået AFP.

Ettersøkt

Den hemmelige operasjonen for å arrestere mannen ble gjennomført etter at myndighetene mottok et anonymt tips, opplyser en kilde til nyhetsbyrået AFP.

Mladic er ettersøkt av FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia, mistenkt for folkemord under krigen i Bosnia.

En talskvinne for EU-kommisjonen sier man har grunn til å tro at det er Mladic som er tatt, men at man venter på å få det bekreftet.

Må pågripes

EUs utenrikssjef, Catherine Ashton er i dag på besøk i Serbia.

Serbia ønsker seg EU-medlemskap, men unionen har satt som ett av kravene at Ratko Mladic må pågripes.

Europabevegelsen på vei

Arrestasjonen skjer idet ABC Nyheter får opplyst at Europabevegelsens nestleder Ingrid Langerud fram til søndag deltar på kongressen til European Movement International, Europabevegelsens søsterorganisasjon i Europa, i Serbia.

- Jeg tror dette var et veldig viktig skritt for veien mot serbisk EU-medlemskap. Problemet med krigsforbrytere har blokkert for framdrift, sier hun til ABC Nyheter.

- Dette åpner for at landet nå kan gå videre i reformer av rettsvesen og andre områder som må oppfylles for å bli kandidatmedlem. Det er en viktig dag for mange. Og først og fremst en viktig dag fordi det er med på å sette en sluttstrek for en grusom historie nært opp i tid, framholder Langerud.

I Haag sitter allerede en av Mladic' mistenkte medhjelpere, den tidligere bosnisk-serbiske presidenten Radovan Karadciz. I et intervju med ABC Nyheter har han hevdet at aktoratet aldri vil klare å bevise folkemord.

Les også: - Aktor kan aldri bevise folkemord

Les også: Hylles av Karadzic

Saken blir oppdatert

Personvernpolicy