- Varslere terroriseres av USA

WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange lytter under en pressekonferanse ved Frontline Club i London 10. mai 2011. Foto: Scanpix/Reuters.
WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange lytter under en pressekonferanse ved Frontline Club i London 10. mai 2011. Foto: Scanpix/Reuters.

Julian Assange, hvis nettsted WikiLeaks ble beryktet da det offentliggjorde flere tusen hemmelige amerikanske diplomatbrev, uttaler onsdag at hans gruppe har møtt sin «største kamp» for pressefrihet i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er ingen tvil om at den amerikanske regjeringen har forsøkt å terrorisere varslere til ikke å avsløre viktig informasjon for offentligheten, sa Assange til reportere under et telefonintervju fra sin husarrest i Storbritannia, der han venter på en rettssak for sexforbrytelser, melder AFP.


Han gjennomførte telefonkonferansen i forbindelse med ettårsdagen for pågripelsen av Bradley Manning, soldaten som er anklaget for å ha lekket flere tusen graderte amerikanske dokumenter som har blitt offentliggjort av WikiLeaks de siste månedene.

Den fengslede amerikanske soldaten har i flere måneder blitt holdt fanget i et militært fengsel i Virginia. For øyeblikket sitter han i et føderalt fengsel ved Fort Leavenworth i Kansas.

Les også: Stor oppslutning om WikiLeaks verden over

- Største kamp

- For litt over fire og et halvt år siden inviterte vi andre til å bringe det første grunnlovstillegget til verden, sa Assange, med henvisning til garantiene for ytringsfrihet i den amerikanske grunnloven.

- I løpet av få måneder, i 2007, ble vi forbudt av den kinesiske regjeringen og i løpet av året av Iran, sa Assange til journalistene.

- Men vi innså at vår største kamp kom i 2010, da vi forsøkte å bringe det første grunnlovstillegget til USA, sa han.

Blant andre som tok del i telefonkonferansen var andre kritikere av Mannings fengsling, blant disse Daniel Ellsberg. Den tidligere forsvarsanalytikeren lekket hemmeligstemplede fra Pentagon under Vietnamkrigen.

Mannings tilhengere har fordømt forholdene han har vært fengslet under i flere måneder, særlig en periode der han ble holdt isolert og tvunget til å oppholde seg naken på cellen.

Les også: Guantanamo-advokater får ikke lese Wikileaks-dokumentene

- Journalistiske mirakler

Manning, som ble pågrepet 26. mai 2010, er ventet å bli formelt tiltalt i sommer.

- I løpet av fjoråret har vi sett vår kamp spille seg ut i internasjonale medier, og vi ser den nå spille seg ut bak lås og slå, sa Assange.

- Vi kan på den ene siden se et år med journalistiske mirakler, det viktigste året i verdensjournalistikken siden andre verdenskrig, sa han.

Assange avviser at han kjenner til kilden for lekkasjene, men har forsvart Manning som offer for den amerikanske regjeringens behandling.

- Vi kan se et år der denne unge mannen har vært holdt fengslet under svært vanskelige forhold, først i Bagdad, siden i Kuwait, i isolasjon, siden i Quantico, Virginia, der han ble satt under intenst press for å la seg avhøre, sa Assange.

Les flere nyheter


Personvernpolicy