- Varslere terroriseres av USA

WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange lytter under en pressekonferanse ved Frontline Club i London 10. mai 2011. Foto: Scanpix/Reuters.
WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange lytter under en pressekonferanse ved Frontline Club i London 10. mai 2011. Foto: Scanpix/Reuters.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Julian Assange, hvis nettsted WikiLeaks ble beryktet da det offentliggjorde flere tusen hemmelige amerikanske diplomatbrev, uttaler onsdag at hans gruppe har møtt sin «største kamp» for pressefrihet i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er ingen tvil om at den amerikanske regjeringen har forsøkt å terrorisere varslere til ikke å avsløre viktig informasjon for offentligheten, sa Assange til reportere under et telefonintervju fra sin husarrest i Storbritannia, der han venter på en rettssak for sexforbrytelser, melder AFP.


Han gjennomførte telefonkonferansen i forbindelse med ettårsdagen for pågripelsen av Bradley Manning, soldaten som er anklaget for å ha lekket flere tusen graderte amerikanske dokumenter som har blitt offentliggjort av WikiLeaks de siste månedene.

Den fengslede amerikanske soldaten har i flere måneder blitt holdt fanget i et militært fengsel i Virginia. For øyeblikket sitter han i et føderalt fengsel ved Fort Leavenworth i Kansas.

Les også: Stor oppslutning om WikiLeaks verden over

- Største kamp

- For litt over fire og et halvt år siden inviterte vi andre til å bringe det første grunnlovstillegget til verden, sa Assange, med henvisning til garantiene for ytringsfrihet i den amerikanske grunnloven.

- I løpet av få måneder, i 2007, ble vi forbudt av den kinesiske regjeringen og i løpet av året av Iran, sa Assange til journalistene.

- Men vi innså at vår største kamp kom i 2010, da vi forsøkte å bringe det første grunnlovstillegget til USA, sa han.

Blant andre som tok del i telefonkonferansen var andre kritikere av Mannings fengsling, blant disse Daniel Ellsberg. Den tidligere forsvarsanalytikeren lekket hemmeligstemplede fra Pentagon under Vietnamkrigen.

Mannings tilhengere har fordømt forholdene han har vært fengslet under i flere måneder, særlig en periode der han ble holdt isolert og tvunget til å oppholde seg naken på cellen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Guantanamo-advokater får ikke lese Wikileaks-dokumentene

- Journalistiske mirakler

Manning, som ble pågrepet 26. mai 2010, er ventet å bli formelt tiltalt i sommer.

- I løpet av fjoråret har vi sett vår kamp spille seg ut i internasjonale medier, og vi ser den nå spille seg ut bak lås og slå, sa Assange.

- Vi kan på den ene siden se et år med journalistiske mirakler, det viktigste året i verdensjournalistikken siden andre verdenskrig, sa han.

Assange avviser at han kjenner til kilden for lekkasjene, men har forsvart Manning som offer for den amerikanske regjeringens behandling.

- Vi kan se et år der denne unge mannen har vært holdt fengslet under svært vanskelige forhold, først i Bagdad, siden i Kuwait, i isolasjon, siden i Quantico, Virginia, der han ble satt under intenst press for å la seg avhøre, sa Assange.

Les flere nyheter