Harde kamper ved flyplass i Jemens hovedstad

Røyken stiger fra Jemens hovedstad Sana mens kampene raser mellom klanmedlemmer og soldater. Foto: REUTERS/SCANPIX.
Røyken stiger fra Jemens hovedstad Sana mens kampene raser mellom klanmedlemmer og soldater. Foto: REUTERS/SCANPIX.

Flyplassen i Jemens hovedstad Sana ble onsdag stengt som følge av harde kamper mellom tilhengere av en mektig stammeleder og regjeringsstyrker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fly som skulle til Sana, ble omdirigert, opplyste en tjenestemann. Opprørerne tok tidligere på dagen kontroll over Jemens statlige nyhetsbyrå Saba og flere offentlige bygninger.

Tirsdag ble rundt 40 personer drept i kamper, og onsdag fortsatte uroen med full styrke.

Les også: Nye sammenstøt i Sana

Stammemedlemmene skal ha okkupert kontorene til det statlige flyselskapet Yemenia og prøvd å storme innenriksdepartementet i tillegg til å ha tatt over nyhetsbyrået.

– Væpnede menn stormet Sabas hovedkvarter i løpet av natten og krevde at vi skulle forlate bygningen, sier en journalist.

Les også: Jemens president nekter å gå

Kampene brøt ut mandag, og tirsdag skal det blant annet ha blitt skutt en rakett mot huset til klanlederen Sadiq al-Ahmar. Støttespillere til sjeiken har tatt kontroll over flere offentlige bygninger i Sana. De krever at president Ali Abdullah Saleh må gå av.

Nøler

Saleh nøler på sin side med å undertegne en avtale som skulle sørget for en fredelig maktovertakelse innen 30 dager. Han legger skylden på opposisjonen og sier at den vil måtte bære ansvaret for et blodbad hvis det bryter ut borgerkrig.

Ahmar erklærte sin støtte til opposisjonen i mars etter omfattende demonstrasjoner og protester mot presidenten.

I et intervju med blant annet Reuters sier Saleh at han er klar til å undertegne en maktoverføringsavtale under forutsetning av videre samtaler.

Men Saleh har tre ganger tidligere trukket seg i siste øyeblikk etter at man trodde han skulle undertegne en avtale som skal bane vei for en fredelig maktoverføring i landet. I henhold til forslag til avtale skal Saleh gå av etter en overgangsperiode på 30 dager.

Ansvar

Saleh legger ansvaret for kampene i Sana på Ahmars sønner.

– De bærer ansvaret for blodsutgytelsen, sier han, mens Ahmar anklager Saleh for å prøve å starte en borgerkrig for å beholde makten

Han understreker at han ikke vil forlate landet, at han ikke kommer til å komme med ytterligere innrømmelser, og at han fortsatt vil kjempe mot dem som «truer sikkerheten og stabiliteten» i landet. Han sier han ikke vil la seg trekke inn i en borgerkrig.

Saleh sier videre at han skal bli en del av opposisjonen etter at han gir fra seg makten. Han kaller krisen i landet et internt anliggende som ikke hører hjemme i FN.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy