Hvorfor så liten?

Mars er den fjerde planeten fra solen. Foto: Nasa.
Mars er den fjerde planeten fra solen. Foto: Nasa.

Forskere sier onsdag at de tror de kan forklare hvorfor Mars er så mye mindre enn jorden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den røde planeten vokste først raskt, og utviklet seg på så lite som to til fire millioner år etter solsystemets fødsel, mens stanset siden brått, sier forskerne, ifølge AFP.

Til sammenligning vokste jorden til full størrelse i løpet av 50 til 100 millioner år, sannsynligvis ved sammenhopning da den kolliderte med andre unge steiner i rommet.

Les også: Her går de på «Mars»

- Jorden ble skapt av embryoer som Mars, men Mars er en strandet planetembryo som aldri kolliderte med andre mindre legemer i solsystemet, sier Nicolas Dauphas ved University of Chicago.

Tidslinjen som har blitt offentliggjort i det britiske tidsskriftet Nature er basert på utregninger over tiden det tar for det radioaktive isotopet hafnium 182 å brytes ned til tungsten 182.

Kildematerialet til dette er meteoritter som har landet på jorden og hvis kjemiske signatur tyder på at de stammer fra den unge Mars.

Les også: Tett på Phobos

Tidligere anslag over tiden det tok for Mars å dannes gikk opp mot 15 millioner år. Mars er litt over halvparten av jordens størrelse. Dens diameter ved ekvator er 6792 kilometer, sammenlignet med jordens 12.756 km og Venus’ 12.104 km, ifølge Nasas nettsted.

Les flere nyheter

Personvernpolicy