Fant 17 skjulte pyramider

Ved hjelp av infrarøde satellittbilder er det påvist en rekke nye funnsteder arkeologene kan boltre seg med i årene fremover, blant annet i nærheten av Sakkara (bildet). Foto: Scanpix/AFP.
Ved hjelp av infrarøde satellittbilder er det påvist en rekke nye funnsteder arkeologene kan boltre seg med i årene fremover, blant annet i nærheten av Sakkara (bildet). Foto: Scanpix/AFP.

17 tapte pyramider er blant bygningene som har blitt påvist i en ny satellittstudie av Egypt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer enn 1000 graver og 3000 antikke bosetninger ble også avslørt ved studiet av infrarøde satellittbilder som viser bygninger og andre strukturer under bakken, melder BBC News.


De første utgravingene har allerede bekreftet enkelte av funnene, blant annet to antatte pyramider.

Les også: Egypt vil ha Nefertiti tilbake

Satellittbilder

Satellittbilder som dette har bidratt til å avsløre en rekke hittil ukjente steder av arkeologisk interesse. Faksimile: BBC.Satellittbilder som dette har bidratt til å avsløre en rekke hittil ukjente steder av arkeologisk interesse. Faksimile: BBC.

Arbeidet har vært ledet ved University of Alabama av den amerikanske egyptologen Sarah Parcak.

- Jeg kunne ikke tro at vi klarte å påvise så mange funn over hele Egypt, sier hun til BBC.

Hennes forskergruppe analyserte bilder fra satellitter som går i bane 700 km over jorden, utstyrt med kameraer som er så kraftige at de kan observere objekter mindre enn en meter i diameter på jordens overflate.

Infrarøde bilder ble brukt til å belyse ulike typer materialer under overflaten.

I det gamle Egypt bygde man hus og andre strukturer av murstein lagd av leire, som er mye tettere enn jorden omkring, slik at formen til hus, templer og gravsteder kan bli sett.

Les også: Fant antikk grav under søpla

- Mer i vente

- Dette viser bare hvor lett det er å undervurdere både størrelsen og omfanget av tidligere menneskelige bosetninger, sier Parcak til BBC.

Hun tror også det vil komme flere oppdagelser av antikke bosetninger.

- Dette er bare stedene som ligger nærmest overflaten. Det finnes mange tusen flere steder som Nilen har dekket med mudder. Dette er bare begynnelsen av denne typen studier.

På bakgrunn av Parcaks studier har egyptiske myndigheter gjort prøveutgravinger i et område av Sakkara, som man nå antar kan være et av de viktigste arkeologiske feltene i Egypt.

Les flere nyheter

Personvernpolicy