- Sykdommen er utryddet

En ku slikker seg om mulen ved en gård i Sri Lanka. Det globale organet for handel med gårdsdyr erklærte onsdag kvegpesten for å være utryddet. Foto: Scanpix/AFP.
En ku slikker seg om mulen ved en gård i Sri Lanka. Det globale organet for handel med gårdsdyr erklærte onsdag kvegpesten for å være utryddet. Foto: Scanpix/AFP.

Verdens overvåkere av dyrehelse erklærte onsdag at kvegpesten er utslettet. Det er første gang i menneskehetens historie at man er helt kvitt en dyresykdom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til langvarig applaus fra delegatene godkjente det globale organet for handel med gårdsdyr en rapport som sertifiserer at de siste 14 landene i verden er kvitt rinderpest, også kjent som kvegpest, melder AFP.

Sykdommen er svært smittsom og ofte dødelig blant oksedyr, men rammer ikke mennesker.

Rinderpestviruset har en destruktiv historie to tusen år tilbake i tid. Sykdommen oppstod trolig på de sentralasiatiske steppene før den reiste gjennom Europa, Asia og Afrika ved hjelp av handel. Den har ruinert kvegbønder og utløst sultkatastrofer som i sin tur har ført til turbulens og krig.

Forsøkene på å utrydde pesten kan spores tilbake til 1920. Kampen har brakt sammen Verdensorganisasjonen for dyrehelse (OIE), FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) og nasjonale veterinærbyråer.

Les også: Kopper-avgjørelse utsatt

- Historisk øyeblikk

Hovedvåpnene har vært vaksiner og rutinemessig overvåking, der utbrudd raskt blir identifisert av veterinærer og siden begrenset.

- Dette er et historisk øyeblikk, sa generaldirektør i OIE, Bernard Vallat. OIE er en Paris-basert organisasjon som har overoppsyn med dyrehelse i den internasjonale handelen med gårdsdyr.

- Verden er fri for rinderpest. Viruset sirkulerer ikke lenger blant dyr, sa han ved en pressekonferanse.

- Et Damoklessverd som har hengt over alle våre hoder har nå blitt fjernet.

Les også: - Bakterier lager hagl

- Enorm suksess

Ann Tutwiler, visegeneraldirektør i FAO, uttalte at utryddelsen er en stor seier for kampen mot sult og feilernæring, et problem som er antatt å ville vokse ved befolkningsvekst og klimaendringer.

- Det er en enorm suksess vi kan slå fast i dag. Det er en suksess avfødt av samarbeid, partnerskap og, i særdeleshet, kunnskap, sa hun.

Rinderpest rammer kveg, jakokser, gnu og bøffel, men kan også forårsake mildere symptomer blant for eksempel sauer og geiter. Dyrene får feber, utvikler skader i munnen, diaré og dehydrering.

Les flere nyheter

Personvernpolicy