Vulkanutbruddet på Island kan være over

Et NASA-bilde fra 22.mai viser askeskyen etter vulkanutbruddet på Island. Foto: NASA/Scanpix
Et NASA-bilde fra 22.mai viser askeskyen etter vulkanutbruddet på Island. Foto: NASA/Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

- En restsky kan bli hengende noen dager, sier Avinor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Britiske meteorologer melder onsdag at den islandske vulkanen Grimsvötn, som ligger under Islands største isbre Vatnajökull, skal ha sluknet.

Les også: Islandske bønder blir igjen for å redde dyrene

Den gledelige nyheten om at Grimsvötn har sluttet å spy ut aske, kom overraskende på meteorologisk institutt i Norge.

- Askeutbruddet var jo redusert i går, men det er likevel hyggelig at det nå plutselig er slutt. Vi får tro at dette opphøret varer og at det ikke bare er en pause, sier vakthavende meteorolog Bjørn Harald Hval Flobekk til ABC Nyheter.

Kan være askefritt om få dager

Dersom aske-oppholdet blir varig vil det i løpet av få dager være lite eller ingen askekonsentrasjon igjen i lufta, ifølge meteoroologen.

- I så fall vil det bare være det som driver rundt i Europa nå, og det vil svekkes for hver dag. Kommer det nedbør får man ytterligere redusert askemengden betydelig fordi asken da faller rett i bakken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at vulkanen våknet til liv igjen lørdag kveld har det skapt problemer for europeisk luftfart. Det norske luftsrommet blir ikke meldt askefritt helt enda.

- Jeg tør ikke svare på hvor lang tid det vil ta før askeskyen forsvinner, sier kommunikasjonssjef Ove Narvesen i Avinor til ABC Nyheter.

Tynnes ut av regn

Meteorologen har i formiddag studert de siste tilgjengelige askekartene fra britiske Met Office.

- De viser at det i øyeblikket er veldig lite aske over Norge, bare fra Mjøsa og østover er det noe igjen, ellers er det helt askefritt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mot midnatt kan en sørøstlig vind komme til å forverre situasjonen, fordi aske fra Danmark, Polen og Tyskland kan sette kursen mot Norge igjen.

- Asken kan nærme seg Østlandet og Sørlandet igjen, samt at det presser på mot Møre og Romsdal. Samtidig tynnes askekonsentrasjonen ut hele tiden, siden kilden nå er opphørt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fordi det også er ventet nedbør, vil det derfor ikke dreie seg om store mengder, ifølge Hval Flobekk.

KLOKKEN 12: Norge er så godt som askefritt. Innenfor de røde markeringene er det aske av varierende styrke og tetthet. Illustrasjon: Met OfficeKLOKKEN 12: Norge er så godt som askefritt. Innenfor de røde markeringene er det aske av varierende styrke og tetthet. Illustrasjon: Met Office

- Ser veldig bra ut

De siste oversiktene fra britiske eksperter viser altså at luftfarten i Midt-Norge kan bli rammet mot kvelden. Men data fra norske eksperter toner ned faren.

- Jeg mener det ser veldig bra ut, sier lufthavnsjef Lasse Bardal ved Trondheim lufthavn Værnes og refererer til beregninger foretatt av met.no i Oslo og Norsk institutt for luftforskning (NILU).

- Deres beregninger viser intet alarmerende, men vi vet jo ikke hva som vil skje til natta og ut over dagen, sier Bardal til ABC Nyheter onsdag formiddag.

- Rapportene fra våre folk viser at det ikke skal være noe problem for flytrafikken i Norge, supplerer Ove Narvesen i Avinor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

MIDNATT: Aske fra Danmark og Tyskland kan igjen nå Norge. Men trolig blir det ikke store mengder. Illustrasjon: Met OfficeMIDNATT: Aske fra Danmark og Tyskland kan igjen nå Norge. Men trolig blir det ikke store mengder. Illustrasjon: Met Office

Lit til eksperter

En 20 kilometer høy søyle av damp og aske steg opp fra vulkanen da den brøt ut, men denne søylen er blitt sterkt redusert de siste dagene.

I fjor var det en annen islandsk vulkan som skapte problemer, men erfaringene fra den gangen er ikke umiddelbart overførbare, mener Avinors kommunikasjonssjef.

- I forrige runde gikk det raskt. Men det kan være en periode hvor en askesky svever rundt. Vi må sette vår lit til eksperter som vurderer hvor lenge en eventuell restsky innholder aske som kan påvirke flytrafikken, sier Narvesen.

Les flere nyheter her