Blir igjen for å redde dyrene

En bonde og en hjelpearbeider samler sammen sauer nær Kirkjubaejarklaustur, et av områdene som er hardest rammet av asken fra vulkanutbruddet. Foto: Reuters/Scanpix
En bonde og en hjelpearbeider samler sammen sauer nær Kirkjubaejarklaustur, et av områdene som er hardest rammet av asken fra vulkanutbruddet. Foto: Reuters/Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette området på Island er egentlig avstengt. Men bøndene nekter å reise fra de nyfødte lammene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Island og vulkaner

* Grimsvötn er Islands mest aktive vulkan og har utbrudd om lag hvert femte år

* Grimsvötn ligger under Islands og Europas største isbre, Vatnajökull. Utbruddet sender røyk og aske opptil 20 kilometer opp i lufta

* Island har en rekke aktive vulkaner og Europas største isbreer, som dekker rundt 12 prosent av øya.

* Allerede i oktober i fjor varslet geologer at store mengder smeltevann strømmet ned fra Vatnajökull, noe som tydet på at et nytt vulkanutbrudd var nært forestående

- Søyen har akkurat fått lam. Det her kunne ikke ha skjedd på et verre tidspunkt, sier bonde Rúnar Gudnason til Aftonbladets journalister på Island.

Etter Vik, som ligger sør på Island og vest for vulkanen Grimsvötn, kommer man ikke lenger fordi redningsmannskaper har sperret veien for allmennheten. Kirkjubæjarklaustur, den nærmeste byen, er hardt rammet av askeutbruddet. Mange hus i området er forlatt etter at kvinner og barn har fått tilbud om evakuering.

Se utbruddene fra Grimsvötn

- Farlig

- Det er farlig å være her. Asken er som sand med glassbiter, sier hjelpearbeideren Kristjan Gudmundur.

Likevel blir bøndene.

- Alle har sagt at vi ikke skal gå ut om det ikke er nødvendig, men vi må prøve å redde våre allerede sjokkerte dyr, sier Gudnason.

- Kjennes håpløst

Sammen med sin far holder han på å ta seg av et nyfødt lam da det svenske journalistteamet kommer på besøk. Lammet ble født tidligere samme morgen, men moren mistet det av syne fordi asken var så tett. Nå har de funnet lammet igjen på en åsside. Vulkanutbruddet skjedde midt i lammesesongen, og de nyfødte ulldottene er ekstra utsatt for den giftige asken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hun er veldig svak. Hun får være inne i huset, men de fleste lammene må være ute. Vi har ikke plass til dem. Det kjenner håpløst, men det er ikke så mye vi kan gjøre.

Uforutsigelig vulkan

I går kom det melder om at intensiteten i vulkanutbruddet er svekket. Men Pall Einarsson, professor i geofysikk ved Islands universitet, kunne likevel ikke utelukke at utbruddet igjen kan øke i intensitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har ikke statistikk som kan fortelle oss noe om hvordan vulkanen vil oppføre seg i dagene framover, sa Einarsson til NTB i går.

Han understreket at Grimsvötn er en av Islands mest aktive vulkaner, og at den er både lunefull og uforutsigelig.

Den første dagen nådde asken like opp i stratosfæren, øverst i atmosfæren. Nå når den ikke like høyt, som gjør at den ikke blir spredt like vidt. I går ble blant annet luftrommet over Storbritannia, Skottland og Norge rammet. I dag er det foreløpig i Nord-Tyskland at flyavganger blir kansellert.

I Norge tror Avinor at flytrafikken kan gå som normalt onsdag.

– De siste prognosene tilsier at trafikken vil gå som normalt onsdag, sier kommunikasjonsdirektør Ove Narvesen i Avinor til NTB.

Les flere nyheter her


View Island in a larger map