Tornadoer tok nye liv i USA

Den amerikanske delstaten Oklahoma ble tirsdag rammet av flere tornadoer, som kostet minst fire mennesker livet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta:

• En tornado er en kraftig roterende luftsøyle som stiger ned fra cumulonimbusskyer, eller i sjeldne tilfeller cumulusskyer, og ned til bakken

• De fleste tornadoer har en vindstyrke på under 180 km/t, og er om lag 75 meter brede og beveger seg et par kilometer i løpet av noen minutter før de dør ut

• De kraftigste tornadoene kan ha en vindhastighet på over 480 km/t, være mer enn 1500 meter brede og flytte seg over 100 km på noen timer

• Tornadoer er observert på alle kontinenter bortsett fra Antarktis

• De fleste oppstår i USA på grunn av den unike topografien og værforholdene som gir gode vilkår for utvikling av tornadoer her

• Ordet «tornado» kommer fra det spanske ordet tronada som betyr «tordenvær». Dagens form kommer sannsynligvis fra de spanske ordene tronada og tornar, som betyr «å snu»"rotere om"

Kilde: Wikipedia

Redningsmannskaper leter fortsatt etter overlevende i ruinene av byen Joplin i nabodelstaten Missouri, som søndag ble rammet av en av de kraftigste tornadoene som noensinne har vært målt i USA.

Se video: Her er alt knust

Minst 122 mennesker er bekreftet omkommet i Joplin, men hundrevis er fortsatt savnet og tallet på omkomne kan derfor komme til å stige.

Mange skadde

Tirsdagens tornadoer i Oklahoma var noe svakere, men forårsaket likevel store skader utenfor Oklahoma City.

Se video av tornadoene i Oklahoma her

Minst fire mennesker er bekreftet omkommet, opplyser en talsmann for myndighetene til CNN.

– Vi har mange gasslekkasjer og dusinvis av skadde. Folk ble blåst av motorveien, forteller sheriff Randall Edwards.

– Hittil er Oklahoma City spart, men natten er fortsatt ung. Områdene rundt oss er hardt rammet, og alle vårer ressurser settes nå på prøve, sier byens borgermester Mick Cornet.

Les også: Amerikansk by rasert av tornado

Lover hjelp

Joplin frykter også nye tornadoer. 2.000 hus ble fullstendig rasert sist helg, mens opptil 10.000 andre hus fikk skader. Prislappen etter søndagens uvær er anslått til mellom 1 og 3 milliarder kroner.

President Barack Obama vil besøke katastrofeområdet kommende helg og har lovet all mulig bistand i arbeidet med å gjenoppbygge området.

– Alt vi kan gjøre, er å la dem få vite at alle i USA har dyp medfølelse, og at vi kommer til å gjøre absolutt alt for at de skal komme på fote igjen, sa Obama tirsdag.

Les flere nyheter herView Larger Map

Personvernpolicy