Vulkanaske gir dårligere luftkvalitet

Prognose fra Met Office i England som viser forventet/mulig spredning av askeskyen tidlig tirsdag kveld. Illustrasjon: Met Office / Scanpix.
Prognose fra Met Office i England som viser forventet/mulig spredning av askeskyen tidlig tirsdag kveld. Illustrasjon: Met Office / Scanpix.

Det er registrert økt svevestøveksponering i flere norske byer på grunn av vulkanutbruddet i Island.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svært dårlig luftkvalitet på grunn av svevestøv er registrert i Stavanger. I Kristiansand er det også økte nivåer av svevestøv. Dette skyldes ikke lokale kilder og antas dermed å komme fra vulkanen på Island, skriver Folkehelseinsituttet i en pressemelding.

- Man antar at dette ikke er lokale kilder. Så dette har beveget seg over Atlanterhavet fra Island, sier avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet Per Schwarze til ABC Nyheter.

Selv om friske mennesker ikke vil merke mer enn et forbigående ubehag, er det mulig at enkelte personer med lungesykdommer og hjerte- og karsykdommer vil reagere på forurensningen.

- Det mest sannsynlige er at noen ganske få personer kan få forverret sin sykdomstilstand. Det finnes noen som kanskje må ta mer astmamedisiner for eksempel, sier Schwarze.

- Ubehaget friske mennesker kan kjenne er noe av det samme man kan få om våren når det er mye veistøv i luften. Man hoster kanskje litt, men det går over.

Høye verdier

De såkalte timesmidlene som er målt i Stavanger, er høye (over 250 ug/m3) PM10.

- Vi ser nå også dette mønsteret i Bergen, og forverringen av luftkvalitet følger mønsteret som er beregnet for askeskyen, sier Schwarze.

- Dette dreier seg om økte timesmidler, der man regner gjennomsnitt over en time. Det later nå til å være forbigående økninger i nivået. Det vil trolig berøre få og være forholdsvis kortvarig, med mindre det kommer stadig mer støv.

Slike konsentrasjoner med vanlig svevestøv vil kunne forverre helsen til personer i utsatte grupper, slik som lungepasienter og mennesker med hjerte- og karsykdom.

Ifølge Folkehelseinstituttet må den enkelte selv kjenne etter om han/hun reagerer på svevestøvet og eventuelt holde seg mest mulig innendørs.

Advarer utsatte grupper

Det er lite informasjon om sammensetningen av støvet, men fordi det foreløpig ikke kan klassifiseres som mindre farlig, anbefaler Folkehelseinstituttet mennesker i utsatte grupper som vet de reagerer på svevestøv å vurdere om de skal holde seg mest mulig innendørs.

Friske personer vil ikke merke mer enn noe ubehag, heter det i meldingen.

At slike nivåøkninger skjer på Sørvestlandet er i samsvar med den beregnete spredningen av askeskyen.

Den inneholder støv som kan gi forverret luftkvalitet over store områder.

Målingene på Sørvestlandet tyder på at støvet har kommet inn over landet.

Her kan du finne informasjon om luftkvaliteten i de norske byene

Røyken når lavere

Tirsdag ble det meldt om at røyken fra vulkanen Grimsvötn ikke når like høyt som før. Det kan være et tegn på mindre aktivitet.

– I begynnelsen etter utbruddet steg røyken helt opp i 20 kilometer. Natt til mandag var høyden redusert til 3 til 5 kilometer, sier Olöf Baldursdottir i det islandske sivilforsvaret til NTB.

Det betyr at askeskyen ikke når stratosfæren, de høyere lag av atmosfæren, og ikke spres like bredt.

Innstilte flyginger

Tirsdag ettermiddag var 252 flyginger innstilt over Storbritannia som følge av asken fra det islandske vulkanutbruddet, opplyser den europeiske flykontrollorganisasjonen Eurocontrol.

Både Norwegian og SAS søkte tirsdag Luftfartstilsynet om å få fly i områder med middels askekonsentrasjon.

Selskapene kan få tillatelse til å fly i områder med middels askekonsentrasjon – mellom 2 og 4 milligram aske per kubikkmeter luft – med forskriftene som ble innført mandag denne uka.

Personvernpolicy