- Pendlere skiller seg oftere
Å pendle til jobben øker sannsynligheten for separasjon, ifølge en fersk svensk avhandling.
Blant dem som har lange reiser til jobben er sannsynligheten for separasjon 40 prosent større, viser en avhandling ved Umeå universitet, ifølge en pressemelding fra universitetet.
Studien omfatter omkring to millioner svensker som var gift eller samboende i år 2000.
Fredag 27. mai forsvarer Erika Sandow ved kulturgeografiska institutionen sin avhandling med tittelen «On the road. Social aspects of commuting long-distances to work» Hun har i avhandlingen kartlagt pendlingen over lange avstander i Sverige, og undersøkt dens effekt på inntekt og relasjoner.
Les også: Hvordan bevare kjærligheten?
Studien viser at de økonomiske og karrieremessige fordelene pendlingen kan gi risikerer å oppveies av relasjonsproblemer, stress og dårlig helse. Oftest er det menns karriere som gagnes.
Mange kvinner velger å ta en mindre krevende jobb nær hjemmet som innebærer både mindre lønn og større ansvar for barn og familie.
Samtidig får de få kvinnene som pendler over lange avstander både nye karrieremuligheter og høyere lønn.
Ifølge Sandows undersøkelse er sannsynligheten for separasjon 40 prosent høyere for dem som reiser langt i forbindelse med jobb, og de første årene er mest utfordrende for forholdet.
Etter fem år med reiser later partene til å ha tilpasset seg situasjonen.
Les også: Søvn skiller oss
Den økende pendlingen over lange avstander bidrar ifølge avhandlingen til å styrke og bevare kjønnsforskjeller i hjemmet og på arbeidsmarkedet.
– Vi vet ikke hva pendlingen over lange avstander fører til på sikt og hvilken pris vi må betale for den økonomiske veksten. Det er også viktig å løfte frem de sosiale konsekvensene pendlingen medfører. Hvordan påvirkes for eksempel barn av å vokse opp med en eller to foreldre som pendler over lange avstander?, sier Sandow.