- Askeskyen er dobbelt så stor som i fjor

Vulkanen Grimsvötn har allerede spydd ut mer aske enn Eyjafjallajökull gjorde under hele sitt utbrudd i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det forteller seniorforsker Thomas Kokfelt fra GEUS, De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, til avisen Berlingske Tidende.

- Grimsvötn er den mest aktive vulkanen på Island, og dette ser ut til å være det største utbruddet på 100 år. I går produserte den opp til 2000 tonn aske per sekund, sier Kokfelt.

Bare siden lørdag har vulkanen Grimsvötn produsert 120 millioner tonn aske, som er like mye som Eyjafjallajökull sto for i fjor. Da ble luftrommet over hele Europa lukket i om lag en uke.

Les også: Flygninger i Sør-Norge innstilt

Under isbre

Skyen fra Grimsvötn skal være dobbelt så stor som den vi så i fjor. Årsaken er blant annet at vulkanen er plassert under en isbre. Når varm lava møter det kalde vannet, blir utbruddet ekstra voldsomt.

Til tross for større mengder aske enn i fjor, betyr ikke det nødvendigvis at flyproblemene vil eskalere. Ifølge seniorforskeren er partiklene større denne gangen, som gjør at de ikke blir hengende like lenge i luften.

Hittil i dag har 252 flyginger blitt innstilt i Storbritannia, som foreløpig er hardest rammet av askeskyen. Også i Sør-Norge ble flere flyavganger innstilt i dag, og faren er ikke over. Askekonsentrasjonene som var over Sola og Karmøy, har trukket seg lenger ut fra kysten og berører ikke lenger disse områdene. Asken vil imidlertid bre seg inn over Sør-Norge igjen.

Les også: Norwegian og SAS søker om aske-unntak

Innstillinger

Ifølge Brian Flynn, operasjonsleder i Eurocontrol, kommer askeskyen også til å dekke Skottland og Nord-Irland i løpet av dagen. Mot slutten av dagen vil askeskyen dessuten dekke «sørlige områder i Skandinavia, Danmark og muligens nordlige deler av Tyskland».

Ifølge Flynn vil asken muligens fortsette sørover mot Frankrike og Spania senere i uken, men han tar høyde for at bildet kan endre seg ettersom værmeldingene er usikre.

Det er også usikkert hvor lenge askeutbruddet vil vare.

- Jeg vil tro at det i lengste fall varer i omtrent en måned, sier Thomas Kokfelt til Berlingske Tidende.

• Denne nettsiden viser hvordan askelaget sprer seg over Europa.

• Her kan du se live web-kamera fra Island.

• Se video av utbruddene her

Her kan du finne en oversikt over luftkvaliteten i de norske byene, med relevanse for astmatikere

Les flere nyheter

Personvernpolicy