Helikopter styrtet

KNUST: Slik ser det ut på ulykkesstedet. De to ulykkesrammede har bruddskader, men situasjonen betegnes fortsatt som «uavklart». Foto: Geir Havdal
KNUST: Slik ser det ut på ulykkesstedet. De to ulykkesrammede har bruddskader, men situasjonen betegnes fortsatt som «uavklart». Foto: Geir Havdal

Et helikopter med to menn ombord har styrtet i Nordland. - Situasjonen for de skadde er uavklart, sier kirurgisk overlege.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To menn er skadet etter at et helikopter styret i Haustreisdal, sør i Nordland, tirsdag formiddag. Ulykken skjedde i forbindelse med arbeide på ei høyspentlinje i området.

- To personer var i helikopteret da det styrtet. Disse blir nå fraktet ut av området og til et sykehus av et ambulansehelikopter, sier stabssjef John Helge Vang ved Helgeland Politidistrikt til ABC Nyheter.

Etter mer enn en times medisinske undersøkelser er det funnet bruddskader hos de to mennene som er henholdvis rundt 40 og 60 år gamle.

- Men det er fortsatt en uavklart situasjon. Røntgenbildene har så langt vist bruddskader, opplyser kirurgisk overlege Ranveig Aspervik ved Rana sykehus hvor de to forulykkede ankom ved 12-tiden tirsdag.

Geir Havdal fra det frivillige brannvesenet i Grane kommune var med på selve redningsarbeidet på ulykkesstedet. Han forteller at de to mennene var ved bevissthet da ble båret inn i luftambulansen og fraktet bort.

- Det var ingen fare for brann, sier han til ABC Nyheter.

Kom nær mast

Det var en og en halv time etter ulykken at luftambulansen kunne lande ved sykehuset i Mo i Rana. De to skadde ble da umiddelbart fraktet inn på akuttmottaket for undersøkelse.

Lokalavisen Helgeland Arbeiderbladet opplyser at helikopteret tilhører Nordlandsfly AS i Mosjøen og at det var pilot Karl Gustav Backlund som satt bak spakene.

Selskapets daglige leder (som også er gift med piloten), Anne Severinsen, har snakket med Backlund som sier at han kom for nær ei høyspentmast.

– Ulykken skjedde under et jobboppdrag, sier Severinsen til avisa.

Helikopteret var på jobb for Statnett da ulykken skjedde.

«Et helikopter har styrtet om lag 1 mil nord for Trofors i Nordland, i forbindelse med ombygging for spenningsoppgradering av Statnetts ledning mellom Nedre Røssåga og Tunnsjøda», melder Statnett i en pressemelding.

– Arbeidet er stanset inntil videre, sier Statnetts kommunikasjonsrådgiver Martha Hagerup Nilson, til NRK.

Ikke stor høyde

Ulykkesårsaken er fortsatt ukjent. Men politiet tror ikke helikopteret kan ha styret fra særlig stor høyde.

- Dette skjedde i forbindelse med arbeide på høyspentledningen, så jeg antar at helikopteret ikke styrtet fra særlig høyde, sier Vang.

Lensmannskontoret i Grane og Hattfjelldal kommune fikk meldingen ved halv elleve-tiden tirsdag.


View Helikopter styrtet in a larger map

Personvernpolicy