Flere flygninger innstilt

Askekonsentrasjonene som var over Sola og Karmøy, har trukket seg lenger ut fra kysten og berører ikke lenger disse områdene. Asken vil imidlertid bre seg inn over Sør-Norge igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vulkanutbruddet på Island

* Grimsvötn er Islands mest aktive vulkan og har utbrudd om lag hvert femte år.

* Grimsvötn ligger under Islands største isbre Vatnajökull. Utbruddet sender røyk og aske opptil 20 kilometer opp i lufta.

* Island har en rekke aktive vulkaner og Europas største isbreer, som dekker rundt 12 prosent av øya.

* Allerede i oktober i fjor varslet geologer at store mengder smeltevann strømmet ned fra Vatnajökull, noe som tydet på at et nytt vulkanutbrudd var nært forestående.

* Forrige gang det var utbrudd under Grimsvötn var i 2004, og dette utbruddet førte til at flytrafikken til Island ble forstyrret i en kortere periode.

* 14. april 2010 startet vulkanen Eyjafjalla utbrudd som sendte en massiv askesky opptil 9 kilometer opp i lufta som drev sør og sørøst. Utbruddet lammet all flytrafikk i Europa. Dette var det største fullstendige flytrafikksammenbrudd i verden siden andre verdenskrig.

* Eksperter er foreløpig enige om at Grimsvötn-utbruddet sannsynligvis ikke vil få i nærheten av like store konsekvenser.

Kilde: NTB

Vulkanen Grimsvötn på Island fortsetter å spy ut aske, og rammer i dag flytrafikken både i Skottland og Norge.

– På grunn av vestavind vil askeskyen fra Island komme innover Vestlandet i løpet av dagen, sier statsmeteorolog Kristian Gislefoss til NRK.

Han forteller at askeskyen vil ligge over store deler av Nordsjøen, og kan dekke hele sør-Norge sør for Bergen i løpet av ettermiddagen.

Like før klokken 11 melder Avinor at askekonsentrasjonene som var over Sola og Karmøy, har trukket seg lenger ut fra kysten og berører ikke lenger disse områdene.

Asken vil imidlertid nå Kristiansand lufthavn, Kjevik etter klokka 14, melder Avinor.

* Denne nettsiden viser hvordan askelaget sprer seg over Europa.

* Her kan du se live web-kamera fra Island.

* Se video av utbruddene her

Det er fortsatt stans i flytrafikken mellom fastlandet og Svalbard etter at det er innført midlertidig fareområde på grunn av aske. Flytrafikken vil ellers gå som normalt det neste døgnet.

Lufthavnsjef på Sola flyplass, Leif Anker Lorentzen i Avinor, ber passasjerer reise til flyplassen som planlagt om de ikke får annen beskjed fra flyselskapet sitt.

– Luftrommet blir aldri stengt. Det kan være variasjoner mellom ulike flyselskap og ulike destinasjoner, så det er viktig at passasjerene holder seg oppdatert på selskapenes hjemmesider eller kontakter Avinor, sier Lorentzen til NTB.

Flyproblemer

Tirsdag morgen ble deler av flytrafikken ved Stavanger lufthavn Sola rammet av askeskyen fra vulkanutbruddet på Island. Helikoptertrafikken fra flyplassen og til oljeinstallasjonene ble midlertidig stanset, mens enkelte flyavganger ble innstilt eller utsatt. Særlig flygingene til Aberdeen i Skottland ble rammet av askeskyen.

Det er i første omgang opp til flyselskapene hvorvidt de kan fly eller ikke i den aksekonsentrasjonen som nå har rammet Norge. Med middels konsentrasjon må selskapene innhente godkjenning fra sine produsenter for å fly .

– Trafikken utover dagen avhenger også av at flyselskapene har den nødvendige tillatelsen til å fly i luftrommet. Dette er et forhold mellom Luftfartstilsynet og flyselskapene, sier lufthavnsjefen på Sola.

Forvirring

Til tross for at mye gikk som normalt, gikk det i 9-tiden ut en feilaktig melding over høyttaleranlegget på Sola om at flyplassen var helt stengt og at passasjerene måtte ta kontakt med billettlukene. Køene vokste ved flyselskapenes skranker. Det rådet en viss forvirring på flyplassen.

Det var tilløp til kaos på Sola Lufthavn tirsdag morgen, dette som en følge av askeskyen som driver inn fra Nordsjøen. Foto: Tommy Ellingsen / ScanpixDet var tilløp til kaos på Sola Lufthavn tirsdag morgen, dette som en følge av askeskyen som driver inn fra Nordsjøen. Foto: Tommy Ellingsen / Scanpix

Folk så usikkert opp på tavlene der kun noen få avganger var markert som kansellert. Avinor var ikke klar over feilmeldingen:

– Det var ikke vi som gikk ut med det. Faktisk status er et en del av rutetrafikken går som normalt. Det er en del kanselleringer, og helikoptertrafikken er foreløpig utsatt, sier lufthavnsjef Leif Anker Lorentzen i Avinor til NTB.

Kan spre seg

I første rekke har flygingene til Aberdeen i Skottland blitt rammet av askeskyen.

– Utover det har egentlig trafikken gått tilnærmet normalt, men vi ser enkelte kanselleringer og utsettelser, sier Lorentzen.

Ifølge Avinor vil asken også kunne skape problemer for trafikken fra Haugesund lufthavn på Karmøy.

– Trafikken utover dagen avhenger av at flyselskapene har den nødvendige tillatelsen til å fly i luftrommet. Dette er et forhold mellom Luftfartstilsynet og flyselskapene, sier lufthavnsjefen på Sola.

Det er dermed opp til flyselskapene hvorvidt de kan fly eller ikke i den aksekonsentrasjonen som nå er på vei inn over landet. Konsentrasjonen er middels, og selskapene må innhente godkjenning fra sine produsenter for å fly under slike forhold.

Avinor opplyser at asken vil bre seg videre innover Sør-Norge og nå luftrommet over Kjevik i Kristiansand etter klokka 14.

Flytrafikken mellom fastlandet og Svalbard er stanset på grunn av vulkanasken.

Illustrasjonen viser askespredning tirsdag. Foto: Met Office/ScanpixIllustrasjonen viser askespredning tirsdag. Foto: Met Office/Scanpix

Reis som normalt

Lufthavnsjefen ber passasjerer reise til flyplassene som planlagt om de ikke får annen beskjed fra flyselskapet sitt.

– Luftrommet blir aldri stengt. Det kan være variasjoner mellom ulike flyselskap og ulike destinasjoner, så det er viktig at passasjerene holder seg oppdatert på selskapenes hjemmesider eller kontakter Avinor, sier Lorentzen

Nordsjø-trafikk hindret

Askeproblemene har også stanset helikoptrene som flyr arbeidsfolk mellom Sola og installasjoner i Nordsjøen.

– All offshore-trafikk ut fra Stavanger er stanset inntil videre, bekrefter administrerende direktør Geir Tynning i CHC Helikopterservice overfor NTB.

Seks til åtte flyginger er berørt på helikopterterminalen på sola, ifølge Tynning. I tillegg berører askeskyen også en flyging i Hammerfest, men den vil trolig kunne flys senere.

I likhet med flyselskapene venter helikopterselskapet på klarsignal til å fly i medium aksekonsentrasjon.

CHC Helikopterservices flyginger fra Bergen, Florø, Kristiansund og Brønnøysund går som normalt.

Normalt på Gardermoen

På Gardermoen gikk flytrafikken som normalt i morgentimene.

- Hos oss går traifkken som normalt, i hvert fall frem til nye prognoser kommer klokken 8, sier informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo lufthavn til ABC Nyheter i 07.30-tiden.

SAS og Norwegian melder på sine nettsider at deres flygninger foreløpig ikke er berørt av askeskyen, mens flyselskapet Widerøe varsler at de kansellerer sine flygninger til og fra Aberdeen tirsdag.

Flygninger til og fra Island er fremdeles kansellert, og luftrommet over Svalbard har vært stengt siden mandag formiddag.

Slik er det i resten av Norden

Foreløpig har vulkanasken ført til få innstillinger og forsinkelser i flytrafikken i Danmark, Sverige og Finland.

– Det er ganske, ganske få innstillinger og forsinkelser inntil videre, sa pressesjef i Københavns lufthavn, Søren Hedegaard Nielsen, tirsdag morgen.

En liten del av dansk luftrom er imidlertid stengt på grunn av askeskyen, som i løpet av tirsdagen var ventet å bevege seg innover de andre nordiske landene.

Asken vil nå Sør-Sverige ved 18-tiden tirsdag, ifølge en prognose fra svenske Met Office. Først og fremst er det flyplassen Landvetter ved Göteborg som ser ut til å bli rammet.

– Den høye konsentrasjonen av aske ser ut til å nå Landvetter, mens Trollhättan får middels konsentrasjon, sier meteorolog Jesper Blomster ved SMHI ved Arlanda.

Andre flyplasser vil kun rammes av lave konsentrasjoner med aske, og det vil ikke påvirke flytrafikken, ifølge Blomster.

Heller ikke i Finland har asken fra vulkanen Glimsvötn fått særlig konsekvenser. Det er kun flyene til og fra Reykjavik som er innstilt, ellers går flytrafikken som normalt, opplyste finske flymyndigheter tirsdag.

252 flyginger så langt er innstilt over Storbritannia som følge av asken fra det islandske vulkanutbruddet, opplyser den europeiske flykontrollorganisasjonen Eurocontrol.

– De fleste flyselskaper har innstilt flyginger i dag, 252 flyginger, skriver Brian Flynn, operasjonsleder i Eurocontrol, i en Twitter-melding.

- Minsket aktivitet

Tirsdag morgen sier en seismolog i Sverige at vulkanutbruddet på Island ser ut til å avta, ifølge NTB.

Les også: Vulkanutbrudd på Island

– Vi kan se en viss tendens til minsket aktivitet, sier seismolog Reinir Bödvarsson ved Uppsala universitet.

Han vet ikke om tendensen kommer til å fortsette, men han mener det er håp om at så skjer.

– Aktiviteten i vulkanen kan komme til å saktne, uttalte han til nyhetsbyrået TT tirsdag morgen.

Les flere nyheter

Personvernpolicy