Krangler om kopper

Arkivfoto fra 1974 viser effektene av kopper på et indisk barn i landsbyen Hakegora. Kopper, en av verdens dødeligste sykdommer, ble utryddet for tre tiår siden, men holdes i live under streng bevoktning i USA og Russland. Mange andre land sier verden ville være et tryggere sted om lagrene av viruset ble ødelagt. Foto: Scanpix/AP.
Arkivfoto fra 1974 viser effektene av kopper på et indisk barn i landsbyen Hakegora. Kopper, en av verdens dødeligste sykdommer, ble utryddet for tre tiår siden, men holdes i live under streng bevoktning i USA og Russland. Mange andre land sier verden ville være et tryggere sted om lagrene av viruset ble ødelagt. Foto: Scanpix/AP.

Verdens helseorganisasjon (WHO) avholdt mandag en stormfull diskusjon om fremtiden for prøver på kopperviruset.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russland og USA ønsker å bevare prøvene, mens andre land vil at de skal destrueres, melder AFP.

Spørsmålet omkring ødeleggelsen av de siste offisielle lagrene med det dødelige viruset ved amerikanske og russiske laboratorier har vært oppe til diskusjon ved WHO flere ganger siden 1986.

Washington og Moskva ønsker å beholde viruset av vitenskapelige hensyn, og sier det er nødvendig for å fortsette forskningen på vaksiner for å kunne hindre at den smittefarlige sykdommen, som ble utryddet i 1979, vender tilbake. De frykter særlig at enkeltland i hemmelighet kan ha beholdt prøver av viruset for bruk som biologisk våpen.

Russland la frem utkast til en resolusjon til WHOs 193 medlemsland, der Russland og USA nok en gang ønsker å bevare prøvene, og ikke begynne diskusjoner om en mulig dato for deres ødeleggelse før om fem år.

Mange land ønsker imidlertid at prøvene skal ødelegges umiddelbart. Midt i uenigheten besluttet WHO å nedsette en arbeidsgruppe som skal arbeide med en kompromissløsning.

Diskusjonen fortsetter

Debatten vil fortsette tirsdag, sier en WHO-talskvinne, i forkant av en eventuell avstemming om resolusjonen.

- Ingenting er ventet å bli avgjort om kopper i kveld, sier Fadela Chaib.

- Den uformelle arbeidsgruppen gjenopptok sitt arbeid klokken 17.30. De vil jobbe et par timer i et privat møte.

- De vil siden rapportere tilbake til Komité A i morgen tidlig.

Den russiske utsendingen sa under mandagens diskusjon:

- Vi føler at vi ikke har tilstrekkelige garantier for effektiviteten og tilberedningen av vaksinene.

- Ødeleggelse kan ikke omgjøres, la han til, og bemerket av det vil være nødvendig å være «dobbelt forsiktig hva gjelder et spørsmål som berører sikkerheten til hele menneskeheten».

- Etter å ha forsket kan vi fastsette en dato, la han til.

EU, Canada, Israel, Monaco, Colombia og Kina var blant landene som støttet resolusjonen.

- Må ødelegges

Imidlertid var omkring 20 land, blant disse nordafrikanske land, Iran, Thailand, Zimbabwe og Malaysia, sterkt imot resolusjonen, og mente viruset umiddelbart må ødelegges.

- Det finnes ikke lenger noen vitenskapelig rettferdiggjørelse til å beholde disse virusene, sier en malaysisk diplomat.

- Det har gått 30 år siden vi ble enige om å beholde prøvene, bemerket en iransk utsending.

- Det er på høy tid å bli enige om en dato for å bli kvitt dem. Bistandsgrupper talte også mot å beholde viruset.

Edward Hammond, rådgiver for Third World Network, sier kopper er et «spørsmål om nasjonal sikkerhet for USA og Russland, skjult bak en helsemaske».

Les flere nyheter

Personvernpolicy