Disse har du aldri sett før

Flere nye arter ble funnet i verden i fjor. De nye artene ble påvist i Brasil, Madagaskar, Sør-Afrika, Peru, Filippinene, Vest-Afrika, den amerikanske delstaten Oregon, øygruppen Maskarenene i Det indiske hav, Mexicogulfen og Nord-Atlanteren Foto: species.asu.edu.
Flere nye arter ble funnet i verden i fjor. De nye artene ble påvist i Brasil, Madagaskar, Sør-Afrika, Peru, Filippinene, Vest-Afrika, den amerikanske delstaten Oregon, øygruppen Maskarenene i Det indiske hav, Mexicogulfen og Nord-Atlanteren Foto: species.asu.edu.

En hoppende kakkerlakk, en sopp som gløder i mørket, en bakterie som eter rust og en igle ved navnet «T-rex» er på topp ti blant de nye artene som ble oppdaget i verden i fjor, sier amerikanske forskere mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Plante- og dyreartene ble påvist i Brasil, Madagaskar, Sør-Afrika, Peru, Filippinene, Vest-Afrika, den amerikanske delstaten Oregon, øygruppen Maskarenene i Det indiske hav, Mexicogulfen og Nord-Atlanteren, melder AFP.

Topp ti-listen settes sammen av eksperter jorden rundt og offentliggjøres årlig av International Institute for Species Exploration ved Arizona State University.

Iglen som har fått sitt navn etter en dinosaur ble fjernet fra en nese i Peru. Selv om den måler mindre enn fem centimeter har dens kraftige kjeve og store tenner gitt den navnet Tyrannobdella rex, som betyr «tyrann iglekonge».

Les også: Fra krypskytter til skogvokter

Rustetende bakterier

Forskere i Canada og Spania påviste den rustetende bakterien fra en del av Titanic som sank i Atlanterhavet i 1912 etter å ha truffet et isfjell.

- Forskerne tror denne bakterien kan komme til nytte når man skal kvitte seg med gamle skip og oljerigger på store dyp, heter det i en uttalelse fra IISE.

Bitte små sopp fra skogen i Sao Paulo, Brasil, ble funnet å «gløde konstant, og utstråle et klart, gulgrønt lys», het det. Soppen er dermed blant de omkring 70 soppartene i verden man vet er selvlysende.

En kakerlakk som etterligner en gresshoppes evne til å hoppe ble funnet i Sør-Afrika.

Saltoblattella montistabularis har bein som er spesielt tilpasset hopping, en stabiliserende antenne og runde øyne på siden av hodet.

En siriss, glomeremus orchidophilus, som ble funnet i øygruppen Maskarenene i Det indiske hav, ble funnet å være den eneste skapningen som bestøver den sjeldne orkideen Angraecum cadetii.

Forskere i den amerikanske delstaten Oregon fant en uvanlig sopp som trives under det kalde vannet i Rogue River.

Les også: Verdens sjeldneste

- Mangler ti millioner arter

På Madagaskar ble det oppdaget en edderkopp med dobbelt så sterkt spindelvev som noen annen edderkopp vi kjenner til. Den kan spinne nettet sitt over en hel elv.

- Nettet til Darwins Bark Spider har blitt funnet på tvers av elver, bekker og innsjøer. I et tilfelle ble det påvist et nett som strakk seg 25 meter over en elv i Madagaskar, med minst 30 insekter fanget i nettet, skriver IISE.

Blant andre dyr på topp ti-listen var en ny antilope, en fisk som lignet en vandrende flaggermus og en 1,8 meter lang fruktetende øgle på Filippinene.

- Vår beste gjetning er at alle arter som er oppdaget siden 1758 utgjør mindre enn 20 prosent av de planter og dyr som finnes på jorden, sier insektforskeren Quentin Wheeler, som leder IISE.

- Et rimelig anslag er at vi ennå må beskrive, navngi og klassifisere ti millioner arter før diversiteten og kompleksiteten i biosfæren er forstått, sier han.

Bilder og mer informasjon om artene finner du på http://species.asu.edu.

Les flere nyheter

Personvernpolicy