Minst 89 mistet livet i tornadoer i Missouri

Hele nabolag og et sykehus i byen Joplin skal ha blitt rasert da flere tornadoer rammet de vestlige delene av Missouri. Minst 89 mennesker har mistet livet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Guvernøren i den amerikanske delstaten, Jay Nixon, har erklært unntakstilstand og bedt Nasjonalgarden om å komme lokale redningsmannskaper til unnsetning.

Verst rammet er byen Joplin, der minst 89 mennesker omkom søndag, opplyser myndighetene i byen.

I tillegg rammet en annen tornado storbyen Minneapolis, hvor én person mistet livet og 30 ble skadd.

Se tornadoenes herjinger her

Sykehus truffet

Et ukjent antall mennesker er skadet. Sykehuset St. Johns Hospital ble truffet av tornadoen, og måtte evakuere om lag hundre pasienter.

Et strekk på rundt ti kilometer gjennom sentrum av byen skal være rasert av tornadoen. Brannsjef Mitch Randles anslår at et sted mellom 25 og 30 prosent av byen ligger nå i ruiner.

– Tornadoen delte byen i to, sier Randles ifølge nyhetsbyrået Ap

- Det er en krigssone, sier Scott Meeker fra Joplin Globe newspaper til nyhetsbyrået AFP.

- Hundrevis av skadde blir behandlet på sykehuset Memorial Hall, men de gikk raskt tom for utstyr, og måtte åpne en egen avdeling ved en lokal skole, sier Meeker.

– Skremmende

Denise Bayless (57), som bor nord for Joplin, forteller at mange bygninger i Main Street ble jevnet med jorden, og at byens eneste videregående skole begynte å brenne.

Hun var i kirken sammen med mannen sin da deres voksne sønn ringte og fortalte at tornadoen hadde truffet huset hans, og paret satte seg i bilen for å kjøre og hjelpe ham.

– Vi måtte kjøre sikksakk mellom ruinene. Kraftlinjer lå på bakken overalt, og vi kunne kjenne gasslukt. Det var skremmende, sier hun.

Elektrisitetsforsyningen og telefonnettet ble også en stund satt ut av spill.

Joplin har 50.000 innbyggere og ligger tett ved grensa til nabostatene Kansas og Oklahoma.

Kondolanser fra Obama

USAs president Barack Obama og hans kone Michelle sendte mandag sine kondolanser til ofrene for tornadoene i Missouri.

– Michelle og jeg overbringer våre mest dypfølte kondolanser til familiene til alle dem som har mistet livet i tornadoene og uværet som har rammet Joplin, Missouri, og områder i Midtvesten i dag, skriver Obama.

– Vi verdsetter den heroiske innsatsen til dem som har bidratt og som jobber for å hjelpe sine venner og naboer i denne svært vanskelige tiden, sier presidenten, som mandag var på vei til Europa.

Så sent som i april mistet over 330 mennesker livet da voldsomme tornadoer rammet sju amerikanske delstater. 27. april omkom blant annet 238 mennesker i Alabama da uværet rammet Tuscaloosa og andre byer.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy