Strauss-Kahn ute av fengselet

En amerikansk dommer besluttet i kveld at Strauss-Kahn kunne løslates. Foto: Scanpix
En amerikansk dommer besluttet i kveld at Strauss-Kahn kunne løslates. Foto: Scanpix

Den overgrepssiktede tidligere IMF-sjefen Dominique Strauss-Kahn er sluppet fri fra fengselet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Strauss-Kahn ble løslatt fredag etter fire døgn på fangeøya Rikers etter at en dommer besluttet at vilkårene for kausjon var innfridd.

Den tidligere lederen for Det internasjonale pengefondet (IMF) la fredag 1 million dollar i kontanter på bordet og stilte med garantier på ytterligere 5 millioner dollar.

Bosted i vasken

Men det oppsto fredag tvil om hvor Strauss-Kahn skulle bo, etter at planen om å plassere ham i en leilighet i fasjonable Bristol Plaza øst for Central Park på Manhattan, gikk i vasken. Fast bosted var en av betingelsene for løslatelse.

Både NBC og tabloidavisen New York Post meldte fredag at en av Bristol Plazas innflytelsesrike beboere hadde motsatt seg at Strauss-Kahn skal bo der.

Nedre Manhattan

I et rettsmøte fredag kveld norsk tid ga høyesterettsdommer Michael Obus imidlertid tilsagn til at Strauss-Kahn kan oppholde seg i en leilighet på nedre Manhattan fram til rettssaken mot ham starter.

62 år gamle Strauss-Kahn, som inntil nylig var en het kandidat til å bli Frankrikes neste president, er siktet for seksuelt overgrep, voldtektsforsøk og frihetsberøvelse etter angivelig å ha overfalt en stuepike på et luksushotell på Manhattan i helgen.

Stuepikens advokat Jeff Shapiro sier at hans klient er bekymret over at Strauss-Kahn skal få slippe ut av fengsel.

– Hun frykter for sin egen sikkerhet, sier han.

Strenge betingelser

En dommer vedtok torsdag at Strauss-Kahn kunne løslates mot kausjon. Men betingelsene for løslatelsen er strenge.

I tillegg til den skyhøye kausjonen, må Strauss-Kahn bære elektronisk fotlenke. Han får ikke lov til å gå utenfor døren i leiligheten, unntatt for religiøse eller andre strengt definerte grunner.

Leiligheten, der han skal bo sammen med sin kone Anne Sinclair, skal utstyres med overvåkingskameraer, og en bevæpnet sikkerhetsvakt vil være til stede døgnet rundt, noe Strauss-Kahn selv må betale regningen for.

– Stor fluktfare

Under torsdagens rettsmøte sa dommeren at det er stor fare for at den mektige og rike franskmannen kan forsøke å flykte.

Dommeren advarte Strauss-Kahn mot å prøve noe sånt, og understreket at hvis det oppstår selv det minste problem med overholdelsen av reglene, vil Strauss-Kahn bli sendt rett tilbake i varetektsfengsel. Han må også gi fra seg pass og andre reisedokumenter til amerikanske myndigheter.

Les også: Blir dette den nye IMF-lederen?

Les flere nyheter her

Personvernpolicy