Kjemper videre for homo-dødsstraff

KJEMPER FOR HOMO-STRAFF: David Bahati, parlamentsmedlem i Uganda, sier han er «dedikert til å kjempe mot oppførsel som vil ødelegge framtiden til våre barn».
KJEMPER FOR HOMO-STRAFF: David Bahati, parlamentsmedlem i Uganda, sier han er «dedikert til å kjempe mot oppførsel som vil ødelegge framtiden til våre barn».

Ugandisk parlamentsmedlem lover å ta opp den omstridte anti-homoloven til ny behandling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Homoaktivister feiret da Ugandas parlament i forrige uke lot være å ta opp den omstridte antihomoloven til behandling. Men kampen er ikke over, varsler David Bahati, parlamentsmedlemmet som fremmet lovforslaget.

Ugandas parlament avsluttet i forrige uke uten at lovforslaget ble behandlet. Bahati sier til FNs nyhetstjeneste Irin at han kommer til å fremme forslaget på nytt i neste parlamentsperiode.

- Dette var bare å trykke på pauseknappen. Jeg er dedikert til å kjempe mot oppførsel som vil ødelegge framtiden til våre barn, lover Bahati.

Kraftige protester

Det afrikanske landet har møtt kraftige internasjonale protester mot loven. Nesten 1,7 millioner mennesker har skrevet under et internasjonalt opprop mot forslaget, som vil øke strafferammen for homoseksuelle handlinger fra 14 år til livstid i fengsel. For særlig skjerpende tilfeller, når en av partene er mindreårig, hiv-positiv, handikappet eller en «serielovbryter», åpner lovforslaget for dødsstraff.

Forslaget ble opprinnelig fremmet i 2009, men ble også den gangen lagt på is etter internasjonale protester. Den ugandiske visepresidenten Gilbert Bukenya har nylig uttrykt at regjeringen ikke støtter det omstridte lovforslaget.

Major Rubaramira Ruranga, som leder et nettverk for mennesker med hiv og aids i Uganda, sier til Irin at loven risikerer å skape et klima der hiv-smittede er redde for å søke hjelp.

- Framfor alt kan dette skape en situasjon der folk ikke ønsker å oppsøke helseinstitusjoner, ikke engang for å bli testet, sier Ruranga.

Kan tas opp på nytt

Ugandas nye parlament, som ble valgt tidligere i år, møttes for første gang i går. Ifølge den ugandiske avisen Daily Monitor er anti-homoloven en av flere lover det nye parlamentet antakeligvis vil komme til å behandle.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy