Meny

En sann svenskehistorie:

Fengselet stengt - fanger slapp fri

Fra åpningen av det nye fengselet i Gøteborg. Foto: Johan Wingborg/Kriminalvården

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da det nye fengselet ikke klarte å sluse inn fangene, slapp i stedet dommeren to fanger fri.

Det topp moderne fengselet i Göteborg, ble for teknologistyrt.

Denne uken klarte man ikke å åpne dørene for å sluse inn to tiltalte i en pågående rettssak. Da valgte dommeren i stedet å slippe fri de to mennene.

- Dette er helt unikt, sier advokat Jan Ohlsson som representerer en mistenkt 62-åring til avisen Göteborgs-posten.

Problemet er at dører og heiser i det nye fengselet ikke styres av knapper og dørhåndtak. I stedet åpnes og lukkes det hele av personale et sentralt sted ved hjelp av tv-overvåkning.

Men systemet har ikke klart å styre køene som oppstår, og det har ikke vært mulig å garantere når fanger, besøkende og personale kan komme ut og inn fra frengselet.

Stengt inne

Göteborgs-posten sier at de kjenner til en episode hvor en fengselsbetjent ufrivillig ble stengt inne i en og en halv time mellom to dører.

For de innsatte innebærer situasjonen også rettssikkerhetsmessige problemer. Deres adgang til advokater og mulighet til å forberede seg til rettssaker, utfordres.

I den aktuelle saken hadde fangene heller ikke fått spise verken frokost eller middag - og de hadde heller ikke fått fatt i nødvendige medisiner.

Les også: Skal hjelpe norsk «sovjet-stat»

Selvmordsforsøk

Og det var også grunnen til at de to mennene som står tiltalt for økonomiske forbrytelser, slapp å tilbringe sist natt i fengsel. 

Det skal også ha vært problemer for medisinsk personale å komme inn i fengselets celler ved alvorlige hendelser. Et selvmordsforsøk nevnes som eksempel på dette.

Fengselsledelsen sier nå at de vil endre på sine rutiner. De ønsker at i hvert fall enkelte dører skal kunne åpnes av ansatte ved hjelp av nøkkelkort og passord.

Les flere nyheter her

Populært