Jarle Andhøy om Berserk-tragedien:

- Media gir feil bilde av hva som skjedde

UFORSTÅENDE: Jarle Andhøy søker svar. Hvorfor forlot Berserk sin trygge ankringsplass? FOTO: Erik Berge/Wildvikings.com
UFORSTÅENDE: Jarle Andhøy søker svar. Hvorfor forlot Berserk sin trygge ankringsplass? FOTO: Erik Berge/Wildvikings.com

Les Jarle Andhøys sterke bloggpost om Berserk-tragedien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FARLIGE FARVANN: Berserk befant seg i iskalde og farlige farvann. Foto: Wildvikings.comFARLIGE FARVANN: Berserk befant seg i iskalde og farlige farvann. Foto: Wildvikings.com

Det er tre måneder siden saken eksploderte i norske media.

Les også: Berserkskipper føler ansvar

Berserk - velkjent fra diverse TV-serier - var forsvunnet i Sørishavet. Med tre mann ombord. Kaptein og frontfigur Jarle Andhøy var ikke en av dem. Han og yngstemann Samuel Massie var underveis tilbake fra Sydpol-punktet, etter å ha nådd dit på spesialbygde ATVer.

Nå deler Jarle Andhøy sin personlige oppfatning av tragedien - gjennom sin blogg for Vi Menn Båt.

Les også: Berserk-kaptein Andhøy er kommet til Norge

Kritiserer media

Andhøy gir uttrykk for at han er svært skuffet over hvordan norske media har behandlet saken:

«... Berserks seiersgang ble til et sorgens kapittel i MC Murdosundet. Ironisk nok skjedde ulykken noen skjebnesvangre mil fra trygg ankringsplass, og for min del ble hederstokt til mareritt i det øyeblikket jeg fikk høre om nødsignalene fra Berserk. Ord kan ikke beskrive det enorme tapet av skipskamerater og skute den 22.2.2011.

Men gjennom den påfølgende uken måtte de riktige grepene gjøres, av hensyn til de forulykkedes skjebne. Samuel og jeg forholdt oss til kald faktainformasjon som ble utvekslet med New Zealands SAR gjennom returen til sivilisasjonen og dets moderne verdier. For oss var rasjonalitet og overlevelsesevne nøkkelbegrep for den påfølgende helvetesuken.

Men tilbake på fastlandet hadde vi vanskelig for å forstå omverdenens relasjon og engasjement til Berserk-tragedien, før man i det hele tatt visste om Berserk med dets mannskap fortsatt var i live.

Feilinformasjon og amatørers synsing om vår ekspedisjon, forberedelser og gjennomføring ble nærmest medias ukritiske «sannhet» om en ekspedisjon få hadde detaljkunnskap om, foruten de involverte», skriver han.

Les også: Vurderer straffeforfølgelse av Andhøy

Skuffet over Polarinstituttet

«Ethvert forlis har en logisk forklaring, og i de fleste tilfeller er det menneskelig svikt som er årsak til ulykker til sjøs. Men i Berserk-mannskapets tilfelle har media skrudd sammen ett bilde som er fullstendig blottet for faktiske opplysninger, og nærmest feller en dødsdom over folk som er savnet. Og levner fortapte menn liten ære.

Dette er provoserende, fordi i motsetning til folk som omkommer på fjellet med mangelfull utrustning, eller fartssyndere som kjører seg ihjel i motorbåt, så var Berserk-mannskapet forberedt for is- og stormseilas.

Derfor bør man undre seg over hva som egentlig har skjedd?

Ved forsvinninger, ulykker, eller forlis der menneskeliv går tapt er det normalt at noen ankommer åstedet, eller i det minste forholder seg til fakta og forsøker finne ut hva som egentlig har skjedd.

I Berserk og mine skipkameraters tilfelle har Polarinstituttet, som skal forvalte norske interesser i Antarktis, til nå fokusert på at vi ikke hadde papirene i orden, men uten å stille ett eneste kritisk spørsmål om hva som faktisk har ført til forsvinningen.

To sønner av Norge og en sønn av England på hederstokt er borte. Og reaksjonen er at Polarinstituttet jamrer over at jeg ikke hadde forsikring! Som om det hadde endret på utfallet av tragedien?

Fokuset vitner om fullstendig mangel på alminnelig fornuft, folkeskikk og «the norwegian steam» - verdigrunnlaget til dem som gjorde at Norge idet hele tatt er en polarnasjon.

Det er intet annet enn skammelig!

I en situasjon der liv til skipskamerater og barndomsvenner er tapt blir ikke brudd på meldeplikt til Norsk Polarinstitutt den fremste av mine bekymringer.

Det er veldig beklagelig ovenfor de pårørende at Polarinstituttet offentliggjør en anmeldelse før jeg var kommet tilbake til Norge, og før letingen etter «Berserk» var avsluttet».

Hele Jarle Andhøys blogg kan du lese her!

Les også:

Sjekk om du klarer båtførerprøven

Du kan bli tatt selv med lovlig promille

Disse brukte turbåtene bør du vurdere å kjøpe

Ny Nordkapp får sekser på terningen


Saken ble opprinnelig skrevet for Vi Menn Båt og publisert på klikk.no.

Les også:

Berserk-drama kan bli TV-serie

Berserk-overlevende ankommet New Zealand

Nytt søk etter «Berserk»

Håpet svinner

Kaptein Andhøy tror ikke Berserk har kantret

«Berserk»-kapteinen veldig bekymret

Har fått kontakt med Berserkmannskap på land

- Været er fryktelig

18-åring savnet i Sørishavet

«Berserk» savnet i Sørishavet

Berserk-gjeng dro hjem uten Berserk

Berserk-besetningen arrestert i Canada


Les flere nyheter her

Personvernpolicy