Meny

Erklært uønsket i Cannes

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den danske filmskaperen Lars von Trier er erklært uønsket på Cannes-festivalen etter gårsdagens nazi-utspill.
Fakta Lars von Trier:

• Født 30. april 1956.

• Dansk filmregissør som er kjent for å ha jobbet innenfor Dogme95, et manifest som krever forenklede virkemidler som håndholdt kamera, naturlig lys, 35mm fargefilm og utelukkende location-opptak.

• Regissør bak filmene «Breaking the Waves» (1996), «Idioterne» (1998), «Dancer in the Dark» (2000, tildelt Gullpalmen i Cannes), «Dogville» (2003), «Manderlay» (2005) og «Antichrist» (2009, tildelt Nordisk Råds filmpris).

• Aktuell med filmen «Melancholia» på Cannes-festivalen, der han torsdag ble erklært «persona non grata» som følge av naziuttalelser.

(Kilde: snl.no/NTB)

Filmskaperen er kjent for sine provoserende utspill, men gårsdagens lefling med at han «kunne forstå Hitler» ble rett og slett for mye for festivalledelsen i Cannes.

De har nå har erklært von Trier som «persona non grata» med umiddelbar virkning.

Les også: Von Trier sjokkerte med Hitler-sympati

Filmskaperens beklagelse for sine uttalelser senere på dagen i går var altså ikke nok til å forhindre en utestengelse fra festivalledelsen ved filmfestivalen i Cannes.

Film får delta

Dette betyr ifølge både danske og franske medier at den tidligere Gullpalme-vinneren selv ikke får anledning til å komme og hente en eventuell ny filmpris dersom danskens «Melancholia» skulle nå opp i konkurransen om de gjeveste prisene, eller den gjeveste av dem alle, Palme d'Or – Gullpalmen – som tildeles årets beste film.

Lars von Trier har tidligere vunnet denne prisen i 2000, for filmen «Dancer In The Dark», der islanske Björk hadde hovedrollen.

Fordømmer uttalelsene

«Festivalstyret beklager dypt at dette forumet er brukt av Lars von Trier til å ytre kommentarer som er uakseptable og utålelige og som strider mot idealene om medmenneskelighet og storsinn som er festivalens eksistensberettigelse», heter det i en pressemelding fra festivalledelsen.

Festivalstyret skriver videre at det fordømmer uttalelsene fra Lars von Trier og erklærer ham uønsket.

- Forstår Hitler

Med målløse journalister og en fortørnet filmstjerne Kirsten Dunst som tilskuere fortsatte han med å fortelle hva han synes om Israel og Hitlers sjefarkitekt Albert Speer.

Den danske regissøren sa blant annet at han hadde «bitte litt» sympati for Adolf Hitler:

– Jeg sier bare at jeg forstår mannen. Han er ikke det man kunne kalle en grei kar, men hei, jeg forstår mye av ham, og jeg sympatiserer bitte litt, ja, men hei, jeg er ikke for annen verdenskrig, og jeg er ikke imot jøder, sa han.

Og fortsatte:

– Jeg er selvfølgelig veldig for jødene, ikke for mye, for Israel er jo en sann plage, men likevel ... Hvordan kommer jeg ut av denne setningen? sa han og erklærte seg «for kunsten» og «veldig for Speer» om den dømte krigsforbryterens talent.

Deretter avsluttet han for sikkerhets skyld med en spøk om at hans neste film kan bli «Den endelige løsningen», nazistenes kodeord for jødeutryddelsen.

Les flere nyheter her

Populært