Eks-statsminister død

Den tidligere irske statsministeren Garret FitzGerald (1926-2011) er død. Her har han akkurat blitt enig med Storbritannias daværende statsminister om den anglo-irske avtalen i 1985. Foto: Peter Kemp (AP Photo)
Den tidligere irske statsministeren Garret FitzGerald (1926-2011) er død. Her har han akkurat blitt enig med Storbritannias daværende statsminister om den anglo-irske avtalen i 1985. Foto: Peter Kemp (AP Photo)

Den tidligere irske statsministeren Garret FitzGerald er død. Han ble 85 år gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge RTÉ News døde FitzGerald på et sykehus i Dublin etter kort tids sykeleie.

Garret FitzGerald var statsminister, eller Taoiseach som det heter i Irland, i to perioder fra 1981 til 1987, kun med noen måneders opphold i 1982. Han har også vært landets utenriksminister, med fartstid fra 1973-77.

Det er familien til den tidligere statslederen som bekrefter dødsfallet overfor irske medier torsdag morgen. I den anledning berømmer de personalet på sykehuset der det tidligere ministeren oppholdt seg den siste tiden.

Garret FitzGerald var født i 1926, sønn av politiske aktive foreldre som begge var involvert i partiet Sinn Féin i kampen om landets uavhengighet. Han var også en forkjemper for at Irland skulle melde seg inn i EF (senere EU) i 1972, og han spilte en sentral rolle da landet hadde sin første vertsskapsperiode for unionen som utenriksminister i 1973.

Den tidligere statslederen har også vært aktiv i arbeidet med å skape ro i den nordirske konflikten, og han signerte i 1985 den anglo-irske avtalen for å gi den irske regjeringen en større og mer betydelig rolle i Nord-Irland.

Etter sin politiske karriere opererte Garret FitzGerald i 12 år som kansler ved nasjonaluniversitetet i Irland i perioden 1997-2009. Han skrev også flere bøker og underviste og var ellers kjent som en markant samfunnsdebattant og spaltist i sitt hjemland, der han ofte ble omtalt som en «institusjon».

Hvilken sykdom FitzGerald led av er ikke offentlig kjent.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy