Meny

– Bin Laden hyller arabiske opprør i nytt lydopptak

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Osama bin Laden hyller folkeopprørene i arabiske land i et lydopptak som ble spilt inn før han ble drept, ifølge organisasjonen SITE.

Al-Qaida har tidligere varslet at opptaket ville bli offentliggjort, og onsdag ble det lagt ut på flere islamistiske internettsider. Innspillingen fant angivelig sted en uke før amerikanske elitesoldater drepte bin Laden 2. mai.

Hør opptaket  her

I talen sier al-Qaida-lederen at han er glad for at diktatorene i Egypt og Tunisia er blitt styrtet. Han oppfordrer muslimer til å gripe en unik historisk mulighet til å gjøre opprør.

– Jeg tror forandringens vind vil blåse over hele den muslimske verden, med Guds tillatelse, sier al-Qaida-lederen i sin tale fra graven.

Magre resultater

Etter at opprørene i de arabiske landene begynte, har mange eksperter på terrorisme påpekt at omveltningene i praksis undergraver al-Qaidas politiske prosjekt.

Ved siden av terrorangrepene mot vestlige land har al-Qaida i årevis kjempet for å styrte autoritære arabiske ledere som har vært støttet av Vesten.

Kampen har imidlertid gitt svært magre resultater. Og det siste halvåret har demokratitilhengere i Egypt og Tunisia oppnådd nettopp det al-Qaida aldri har klart, uten å ty til terrorisme eller omfattende voldshandlinger.

Revolusjonsråd

Så langt har ikke ytterliggående islamister spilt noen stor rolle i de arabiske folkeopprørene, men bin Ladens siste lydopptak tyder på at han hadde et ønske om å påvirke utviklingen.

I det drøyt tolv minutter lange opptaket foreslår han å opprette en gruppe som kan gi revolusjonære råd til befolkningen i land som vil styrte sine ledere.

– Revolusjonens lys kom fra Tunisia. Det har gitt nasjonen ro og gjort folks ansikter lykkelige, framholder han.

Ifølge SITE nevner han ikke USA i opptaket, men han hevder at «jødene er skremt» av de arabiske opprørene.

SITE er en privat organisasjon som overvåker islamistiske nettsider. (©NTB)

Populært