– USA-sanksjoner mot Syrias president

USA vil innføre sanksjoner mot Syrias autoritære leder Bashar al-Assad, ifølge kilder i diplomatiet. Foto: REUTERS / Andrew Winning / SCANPIX
USA vil innføre sanksjoner mot Syrias autoritære leder Bashar al-Assad, ifølge kilder i diplomatiet. Foto: REUTERS / Andrew Winning / SCANPIX

USA vil innføre sanksjoner mot Syrias president Bashar al-Assad for å få en slutt på regimets brutale behandling av politiske motstandere, ifølge diplomatkilder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De ventede sanksjonene som ble kunngjort av USAs finansdepartement onsdag, innebærer en dramatisk eskalering i presset mot ledelsen i Damaskus.

Hittil har Assad vært spart for sanksjoner. Også EU har unngått sanksjoner rettet direkte mot den syriske presidenten.

Klar beskjed

Det nye sanksjonsregimet fra USA omfatter i tillegg Syrias visepresident, statsminister, innenriksminister, forsvarsminister og lederen for Syrias militære etterretning.

– Dette er å sende en entydig beskjed til president Assad, det syriske lederskapet og folk i regimet om at de vil bli holdt ansvarlige for volden og undertrykkingen i Syria, sier David Cohen, som er fungerende viseminister for terrorisme og økonomisk etterretning.

– President Assad og hans regime må øyeblikkelig stanse voldsbruken, gi etter for kravet om en mer representativ regjering og innføre betydningsfulle demokratiske reformer, understreker han.

Rammet broren

Den 30. april sperret USA verdier og innførte restriksjoner på finansielle transaksjoner til Assads mektige bror Maher al-Assad, som kontrollerer en fryktet del av Syrias væpnede styrker.

I tillegg ble det innført sanksjoner mot flere topper i den syriske etterretningen.

By bombardert

Onsdag kom det meldinger fra grensebyen Tel Kelakh om at minst åtte mennesker er drept og mange såret i sikkerhetsstyrkenes bombardement av byen. De siste dagene skal minst 27 personer ha blitt drept i byen.

Siden de regimekritiske protestene startet i Syria for rundt to måneder siden, er mer enn 850 mennesker drept og 8.000 arrestert, ifølge menneskerettsorganisasjoner.Men dagliglivet gikk onsdag som normalt i Damaskus, der få så ut til å slutte opp om opposisjonens oppfordring til generalstreik. Myndighetene mener uroen i landet er over.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy