Roth blir kontroversiell Booker-vinner

Forfatter Philip Roths bøker gir Carmen Callil kvelningsfornemmelser. Nå trekker hun seg i protest fra Booker-juryen etter Roth ble utropt til årets internasjonale Booker-vinner (Foto: Scanpix/ Random House).
Forfatter Philip Roths bøker gir Carmen Callil kvelningsfornemmelser. Nå trekker hun seg i protest fra Booker-juryen etter Roth ble utropt til årets internasjonale Booker-vinner (Foto: Scanpix/ Random House).

Dommer trekker seg i protest etter at Philip Roth ble belønnet med Booker-prisen. - Det føles som om noen sitter på ansiktet mitt, sier hun om Roths forfatterskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Philip Roth er en av de forfatterne som hvert år blir foreslått som vinner av Nobelprisen i litteratur.

Man skulle derfor tro at amerikaneren var en trygg kandidat til den presisjetunge internasjonale Booker-prisen.

- Keiseren uten klær

Utedelingen av Booker-prisen viser at 78-årige Philip Roth fortsatt kan kunsten å provosere.

Under en forfatterfestival i Sydney onsdag ble Roth kåret til vinneren av Booker-prisen. Samtidig erklærte en av prisens tre dommere at hun trekker seg fra juryen.

«Keiseren uten klær» er karakteristikken Booker-dommer Carmen Callil gir av Roths forfatterskap.

- Han maler på samme tema i nesten hver eneste bok. Det er som om han sitter på ansiktet ditt slik at du ikke kan få puste, sier hun.

Callil mener at Roth skriver så ille at hun ikke en gang vil karakterisere ham som en forfatter. Lørdag kommer hele hennes begrunnelse for hvorfor hun velger å forlate juryen i britiske The Guardian.

- En av våre største

Juryens leder er voldsomt uening i karateristikken Callil bruker om Roth.

- Hans fantasi har ikke bare støpt om vår idé om jødisk identitet. Den har også reanimert fiksjonen, ikke bare amerikansk skjønnlitteratur, men generelt, sier Gekoski.

- Karrieren hans er bemerkelsesverdig i og med at han startet på et så høyt nivå og fortsatt blir bedre. I 50- og 60- årene opplever de fleste forfattere en tilbakegang. Da skrev han en rekke romaner av høy og varig kvalitet. Hans siste bok «Nemesis» er så fersk, minneverdig og levende som hva som helst annet han har skrevet. Hans forfatterskap er en utrolig prestasjon. Det er ikke noen tvil om at han er en av vår tids største forfattere, mener Gekoski.

Vant til rabalder

Philip Roth debuterte i 1960 og fikk sitt gjennombrudd som forfatter med «Portnoys besværlige liv» i 1969. Boken skapte stor oppstandelse på grunn av sitt eksplisitte seksuelle innhold. Roth var selv tilstede da han ble offentliggjort som Booker-vinner.

- En av de spesielle gleder jeg har hatt som forfatter er å få mitt arbeid lest internasjonalt, til tross for alle hjertesorgene over oversettelse som det medfører. Jeg håper at prisen vil gi meg oppmerksomhet fra lesere rundt om i verden som ikke kjenner arbeidet mitt. Dette er en stor ære, og jeg er glad for å motta den, sier Roth selv.

Vinneren av den internasjonale Booker-prisen får i overkant av en halv million kroner og kan regne med et betydelig høyere boksalg som følge av prisen. Man Booker International, som prisen heter på engelsk, gis på bakgrunn av et helt forfatterskap og ikke en enkelt bok.

Tidligere vinnere er blant annet den nigerianske forfatteren Chinua Achebe, albanske Ismail Kadare og canadiske Alice Munro.

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Personvernpolicy