Meny

Russlands president:

Truer med ny kald krig

Dmitrij Medvedev taler på en pressekonferanse 18. mai. Han advarer mot en ny era med kald krig dersom USA ikke tar hensyn til Russland i forbindelse med rakettskjoldet i Europa. Foto: Scanpix/REUTERS/Alexander Natruskin

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dmitrij Medvedev advarte USA mot å ikke ta hensyn tilRussland i forbindelse med rakettskjold i Europa.

På en pressekonferanse onsdag advarte Russlands president Dmitrij Medvedev om en ny era med kald krig dersom Russland og Vesten ikke blir enige om rakettskjoldet i Europa, melder AFP.

Les også: Medvedev møter stort pressekorps

Russland er i stigende grad bekymret for USA sine planer om å bygge et rakettskjold. Dersom USA går i gang med byggingen av rakettskjoldet uten å ta hensyn til russisk motstand, vil Russland yte motstand.

- Vi snakker da om å utvikle det offensive potensialet til våre atomvåpenkapasiteter. Dette vil være et veldig dårlig scenario, uttalte Medvedev.

- Kaster oss tilbake

Moskva har lenge kjempet mot Natos planer om iverksette et system som Vesten anser for å være et forsvargrep mot land som Iran. Russland på sin side frykter at dette skal bli brukt mot deres forsvar.

Les også: Utestenges fra Russland

Medvedev har forlangt en bindende forsikring fra USA om at dette aldri vil skje - noe USA ikke er villig til å gi, ifølge Russland.

- Dette kan bli et scenario som kaster oss tilbake i den kalde krigen igjen, slo Medvedev fast.

Nato har foreløpig invitert Russland til å uttale seg om rakettforsvaret, men Moskva vil ikke få den formelle rollen de ønsker.

Kommenterte ikke valg

Pressekonferansen onsdag er den første Medvedev gir som president. På forhånd var det ventet at han ville erklære om han ville gå for en ny presidentperiode.

Les også: - Øvde krig med atomvåpen

Dette nektet han å kommentere. Han vil likevel komme med en uttalelse om denne avgjørelsen snart, sa han på pressekonferansen.

Populært