Felles nummer til legevakten

Allerede til høsten kan Norge ha innført et felles gratis nasjonalt legevaktnummer. Illustrasjonsfoto: ABC Nyheter
Allerede til høsten kan Norge ha innført et felles gratis nasjonalt legevaktnummer. Illustrasjonsfoto: ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

116117 blir ditt nye nummer til legevakten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om du ferierer på Rimini eller sløver hjemme på Rena, så vil det snart kunne være enkelt å kontakte legevakten. I teorien skal det etableres et felles nummer for hele EØS-området.

Og nummeret er 116117.

- I flere år har man ønsker å etablere ett felles nummer for landets legevakter. Det er ingen grunn til å utsette dette, mener Terje Olav Øen som leder prosjektet i Helsedirektoratet.

Norge kan dermed bli det første landet som tar i bruk et felles nasjonalt legevaktnummer. Går alt etter planen vil alle kommunale legevakter allerede til høsten ha tatt i bruk det felles europeiske gratisnummeret.

Trenger to avklaringer

I direktoratet venter en bare på to departementale avklaringer. For det første må Helsedepartementet (HOD) fatte en beslutning om saken, noe som er ventet innen relativt kort tid.

For det andre har en annen privat norsk interessent registrert samme nummer. Det betyr at Samferdsdepartementet (SD) må avgjøre hvem som har retten til å bruke 116117.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Helse-Norge kritisk til felles nødnummer

Men uansett klage eller ikke, et felles norsk nummer til legevaktene vil garantert bli realisert. Og det kan skje allerede før jul.

- Vi ønsker starte med en pilot i Østfold allerede til høsten og hvis den prøveperioden går greit, så kan nummeret være i bruk over hele landet allerede 1. november, sier prosjektleder Øen.

- Norge vil da være svært tidlig ute, kanskje også være det første europeiske landet som realiserer dette, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Anbudsfrist gikk ut sist fredag og direktoratet vil nå starte forhandlinger med de aktuelle leverandørene. I direktoratet regner en med at det årlig vil være snakk om cirka to millioner samtaler.

Gratis å bruke

Et internt overslag sier at det kan koste mellom fire og seks millioner kroner årlig for å drive tjenesten, mens innkjøpet av nødvendig utstyr og programvare vil være mindre enn dette. Det skal ikke utvikles noen nye kostbare teknologiske løsninger for tjenesten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Flere mister autorisasjonen

Men det er en omfattende og kompleks mekanisme som skal etableres. Det nye nummeret skal være gratis og fungere 24 timer i døgnet - året rundt.

Det skal automatisk sette deg over til den riktige legevakttjenesten i alle landets 430 kommuner, selv om legevakten i flere enkeltkommuner bare er åpen i perioder av døgnet.

Samtalekostnadene skal belastes Helsedirektoratet og ikke de kommunale legevaktene. De skal ikke bli berørt av prosjektet.

- Selve tjenesten skal kommunene ordne, men med ett felles nummer skal en kunne garantere at folk kommer i kontakt med legevakten. I noen kommuner er det slik at man har ulike nummer til legevakten på dag- og kveldstid, men det vil en rekke berørte mennesker i fremtiden slippe, sier Terje Olav Øen.

Han regner med at det nye nummeret vil bidra til at antallet feiloppringninger til nødtelefonen 113 kan minske.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi forventer at folk blir flinkere å ringe til legevakten når det ikke haster. Det betyr at en del av trafikken som i dag går til 113 nå vil gå til rett nivå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er EU-kommisjonen som har bestemt at man innenfor EØS-området skal ha et felles nummer for alle medisinske henvendelser som ikke er akutte.

Øen vil ikke garantere at nummeret vil bli realisert på europeisk nivå, selv om det er ønskelig.

- Men det er en intensjon. Jeg vet ikke hvordan andre land tenker og legevakttjenestenen er jo organisert ulikt i de forskjellige landene. I et makroperspektiv bør det være klokt å ha et felles nummer.

EU-kommisjonen har allerede reservert ulike sekssifrede telefonnummer som starter med 116 for samfunnsnyttige formål. Også i Norge er det innført - alarmtelefonen for barn og ungdom har i flere år hatt 116111 som nasjonalt fellesnummer.

Les flere nyheter her