Meny

Ny test skal si hvor lenge du lever

NY TEKNIKK: Ved å analysere lengden på telomerene (avbildet) i blodet ditt skal forskerne kunne anslå hvor lang tid du har igjen på jorden. Foto: Asako J. Nakamura, Christophe E. Redon, William M. Bonner, and Olga A. Sedelnikova, Creative Commons

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En kontroversiell blodprøve skal kunne fortelle oss hvor raskt vi eldes.

Et DNA-gjennombrudd varsler en ny medisinsk æra, samtidig som det åpner for en rekke etiske problemstillinger, skriver avisen Independent. 

Med den nye teknikken skal en enkel blodprøve kunne fastslå hvor fort du eldes- og dermed hvor lang levetid man har igjen. Den omdiskuterte testen kommer på det britiske markedet senere i år- og prisen er fastsatt til drøye 400 pund, det vil si nærmere 4000 kroner.

Slik virker den

Testen måler telomerer, som sitter ytterst på en persons kromosoner. Ifølge forskerne er lengden på telomerene den mest nøyaktige indikatoren på hvor raskt en person aldres. Slik skal man kunne sammenligne en persons biologiske alder men den faktiske, kronologiske alderen.

Forskerne sier til Independent at de tror testen vil bli svært utbredt i løpet av de neste fem til ti årene. Samtidig er det flere forskere som reiser spørsmål kring testens verdi, og som ønsker seg en streng etisk kontroll for å unngå at testen misbrukes.

Den britiske avisens vitenskapsredaktør mener at testen kan bli nyttig for forsikringsfirmaer som tilbyr livsforsikringer. Viktigere vil man også kunne få ny innsikt i risikoen for å dø tidlig av en rekke aldersrelaterte sykdommer, som hjertekar-sykdommer, Alzheimers og kreft.

- Det som er nytt med denne testen er at den er svært presis. Vi kan oppdage svært små forskjeller i telomerenens lengde, og den enkle og raske teknikken gjør at mange prøver kan analyseres samtidig. Aller viktigst vil vi være i stand til å fastslå de farligere telomerene, de som er veldig korte, sier Maria Blasco ved National Cancer Research Centre i Madrid.

Hun er oppfinneren bak den nye kommersielle testen, og har startet selskapet Life Lenght.

Nysgjerrige på døden

På spørsmål om hvorfor folk flest skulle være interessert i en slik test, svarer en av rådgiverne bak selskapet, professor Jerry Shay, at vi alle er nysgjerrige på egen dødelighet.

- Hvis du spør folk hva de bekymrer seg for, så vil de fleste svare at de er redde for å dø. Folk vil kanskje si at hvis de skal dø om ti år, så vil de bruke alle pengene nå. Dersom de skal leve i 40 år til, vil de derimot være mer forsiktige med pengebruken.

Hva synes du om en slik test? Skriv gjerne en kommentar.

Populært