Meny

Arabisk vår når Israels grenser

Palestinere tok seg over gjerdet fra Syria og inn på de israelskokkuperte Golanhøydene søndag. Både den israelske regjeringen og kommentatorer frykter nye slike aksjoner i månedene som kommer. Foto: Jalaa Marey (Reuters/Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israel frykter flere «stormangrep» mot grensene fra palestinere i utlendighet i månedene som kommer.

Flere tusen palestinere overrasket hæren med sin marsj mot grensegjerdene søndag. Inspirert av den arabiske våren var en oppfordring blitt sendt ut på Facebook om å utfordre Israels grenser.

I Syria, Libanon og på Gazastripen samlet palestinske flyktninger seg. Selv om Israels sikkerhetsstyrker hadde forberedt seg godt på palestinernes markering av «nakba» (katastrofen) – hendelsene da den israelske staten ble etablert – kom marsjen overraskende på dem.

– Behersket

Mest uventet var demonstrasjonen mot den omstridte grensen på de okkuperte Golanhøydene, som har vært et rolig område i flere tiår.

Israelske soldater åpnet ild mot palestinerne ved grensene, og 13 mennesker skal ha blitt drept og flere hundre såret. Hæren omtaler sin reaksjon som «behersket».

– Faren er at flere slike masseprotester vil komme, ikke nødvendigvis nær grensen, men også andre steder, advarer forsvarsminister Ehud Barak.

Israelske aviskommentatorer mener nye forsøk på å utfordre grensene kan komme når det ventes forsøk på å sende skip for å utfordre Israels blokade av Gazastripen i juni. Eller når den palestinske selvstyremyndigheten er ventet å erklære at deres stat er oppe og står i september.

– Israel mangler midler for å hindre at grensene blir krenket av titusenvis eller hundretusenvis av palestinere som vil oppfylle drømmen om å vende tilbake med sine egne føtter, skriver Alex Fisherman i avisen Yedioth Ahronoth.

Nøtt

Opptil 750.000 palestinere ble drevet på flukt da staten Israel ble opprettet i 1948. De har levd i 63 år i Syria, Libanon, Jordan og på Gazastripen, stiftet familier, fått barn og barnebarn. Nå regner FN-organisasjonen UNRWA med at flyktningene og deres etterkommere teller 4,8 millioner.

Spørsmålet om hva som skal skje med dem, har i alle år vært en nøtt i fredsforhandlinger mellom palestinske og israelske ledere. Israel ser det som et «demografisk selvmord» å la dem vende tilbake.

Enn så lenge lever mange av de palestinske flyktningene under dårlige kår i flyktningleirer og med begrensede rettigheter i sine vertsland.

Det hersker usikkerhet om hvordan Israel skal håndtere nye lignende demonstrasjoner. Noen foreslår å minelegge grensene.

De fleste israelske analytikere utelukker å bruke tradisjonelle politimetoder mot opptøyer i de skjøre grenseområdene, der det ikke er fred, men våpenstillstand.

(©NTB)


Les flere nyheter her

Populært